Topptur – Kvitskardtinden

Dele:
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Om Kvitskardtinden

Kvitskardtinden er med sine 2193 meter over havet Norges 59. høyeste fjell. På toppen troner en imponerende varde, som kanskje er av de største og mest forseggjorte blant 2000-metringene. Desto mer imponerende er nok likevel utsikten fra toppen, inn i den majestetiske Jotunheimens fjell og daler, over de mange omkringliggende totusenmeterstoppene, og ikke minst over den frodige Svartdalen, som gjerne omtales som Jotunheimens vakreste dal. Oppstigningen til den majestetiske toppen er også en forholdsvis enkel og lettgått tur, med kun noen små klyvepunkter like før toppen. Toppturen kan derfor passe godt for de aller fleste, gitt at de er i god fysisk form.

Historie

Tidligere ble Kvitskardtinden regnet for å være den fjerde og nordligste av Torfinnstindane, ettersom fjellet er knyttet sammen med de trolske toppene Vestre, Midtre og Østre Torfinnstind, via fjellryggen over Torfinnsegge. Etterhvert fikk Kvitskardtinden imidlertid det navnet den bærer i dag, som ble gitt den av Rolv Ødegaard, som den første som besteg toppen i 1911. Navnet skal fjellet etter sigende ha fått fordi skaret mellom nabofjellet Mesmogtinden og Kvitskardtinden den gang var fylt av snø og is.

Kvitskardtinden er en del av Gjendealpene i den sørøstlige delen av Jotunheimen, og ligger i Vågå og Vang kommuner. Toppen utgjør grensepunktet mellom de to kommunene, og markerer også grensen for Jotunheimen nasjonalpark.

Toppen, som er et attraktivt turmål både i seg selv og som en del av traversen over tindene vest for Svartdalen, kan bestiges fra flere ulike kanter. Man kan ta seg dit fra Torfinnsbu via Langedalen eller Svartdalen, eller fra Gjendebu via Svartdalen.

Beskrivelse

Fra Torfinnsbu via Langedalen følger man DNT-stien til Lange­dalsåne, før man holder seg på østsiden av elva oppover mot Langedalstjernet. Et stykke nedenfor vannet dreier man mot høyre opp i bassenget inn­under toppen, og opp i skaret på nord­siden. Dersom man holder seg til venstre for breen som ligger i vestflan­ken innunder toppen, er det trygt å gå opp i skaret uten breutstyr. Isen har stort sett smeltet bort, og igjen ligger morenemasse, som kan være dekket til av snøfonner.

Fra skaret følges nordvestryggen til topps. Det er enkelte klyvepunkter på turen oppover, men ikke som byr på betydelige utfordringer.

Enten man går fra Gjendebu eller Torfinnsbu via Svartdalen, følger man den merkede DNT-stien til man er rett under den vesle breen mellom Mesmogtinden og Kvitskardstinden. Ved å følge moreneryggen til høyre for bekken fra breen, kommer man seg greit opp til brekanten. Man følger så venstre kant av breen videre oppover, innunder en markert, bratt rygg, og så skrått bortetter nordflanken, til nordvestryggen som følges til topps.

Agenda (dagstur)

 • 07:00 Buss fra Beitostølen tilgjengelig som tillegg.
  (må legges til under booke prosessen)
 • 07:10 Oppmøte og velkomst av guiden utenfor Bygdin
 • 07:15 M/B Bitihorn fra Bygdin til Torfinnsbu
 • 08:00 Vandring fra Torfinnsbu til Kvitskardtinden
 • 16:30 M/B Bitihorn fra Torfinnsbu til Bygdin
 • 17:15 Ankomst på Bygdin
 • 17:50 Buss fra Bygdin til Beitostølen tilgjengelig.
  (må legges til under booke prosessen)

Hvem passer turen for?

Kvitskardtinden er blant de enklere totusenmetringene å bestige, og kan passe godt for veldig mange. Men, selv om tinden ikke er veldig teknisk utfordrende, byr den på bratte partier som stedvis krever litt klyving. Går man fra Gjendebu er også opp- og nedstigningen til og fra Svartdalen svært bratt, og kan være glatt og utfordrende i fuktig vær. Turen krever derfor utholdenhet og god fysisk form av toppturistene.

Når bør man reise?

Ettersom den enkleste måten å komme seg til både Torfinnsbu og Gjendebu via båttransport, er sesongen for denne turen mellom slutten av juni og midten av september, som er da M/B Bitihorn og Gjendebåtene går.

Book turen din til Kvitskardtinden her:

Loading…

Sjekk ut alle våre andre utflukter.