Ofte stilte spørsmål

Her vil du finne det aller meste av spørsmål folk flest lurer på. Spørsmål knyttet til de forskjellige aktivitetene finner du i informasjonen til hver enkelt turpakke. 

Overnatting 

Hvor overnatter jeg på turene?

Dette er det jeg kaller luksus i fjellet! På de betjente hyttene blir du ønsket velkommen av et vertskap og du får servert en hjemmelaget 3-retters middag med både øl og vin om du ønsker det, samt en deilig frokostbuffé. Overnatting er på egne rom med alt fra 2 til 6 senger, men du har også mulighet til å sove på sovesal som er det rimeligste alternativet. Dette er ofte store hytter med kapasitet til mange gjester.

Behøver jeg ha med håndklær og sengetøy?

Nei, håndklær og sengetøy er alltid inkludert i overnattingsstedet vårt.

Får jeg et eget rom?

Som regel bestiller vi dobbeltrom eller enkeltrom med eget bad, i noen tilfeller vil det i høysesong være slik at man kan søke om å dele rom og bad med flere – i så fall gir vi deg beskjed ved bestilling.
Derfor er det lurt å bestille så tidlig som mulig. Skal du dele rom og bad er du virkelig en del av norsk fjellkultur, her møter du mange andre som deler den flotte opplevelsen med deg.

Mat

Er det mulig å kjøpe ekstra mat under turen min?

Ja, det finnes som regel muligheter for å bestille seg mat, og kjøpe snacks og andre varer i små utsalg på overnattingsstedene.

Hvilken mat serveres på turene?

Til frokost er det oftest en buffet med god, næringsrik mat. Her lager du din egen matpakke. Husk at du smører deg en rikelig matpakke slik at du har nok energi til hele turdagen din. Middagen er alltid en to-tre retters middag der mange av overnattingsstedne har fokus på lokalmat. Det er for mange en opplevelse i seg selv, der du får oppleve den lokale matkulturen.

Hva gjør jeg om jeg har matallergi, eller har spesielle matbehov?

I bookingprossessen har du mulighet til å oppgi matallergier eller spesielle behov. Det er ingen problem å tilpasse menyen på noen av våre overnattingssteder.

Transport 

Er all transport inkludert i reisen min?

Ja, all transport er inkludert når du reiser med oss. 

Hva gjør jeg med transport av bagasjen min på lengre turer?

Jotunheimen Travel tar hånd om bagasjen din mellom de ulike overnattingsstedene slik at du kan nyte turen din med kun lett sekk. 

Må jeg bestille billetter selv?

Nei, du behøver ikke bestille billetter til noe selv. Vi tar hånd om hele reisen din. Enkelt og greit.

Pakking 

Hva pakker jeg til krevende fjellturer?

Varm lue
Ull-buff
Hansker
Votter med netting
Tovede ullvotter + vindvott*
BH /topp
Ull-boxer
T-skjorte, ull
Netting-trøye
Mellomtykk ulltrøye, gjerne høy hals m/ glidelås
Mellomlag, fleece eller ull
Ullstilongs og/eller nettingstilongs
Robust skalljakke – pustende, vannavstøtende, gir god bevegelsesfrihet, gode luftemuligheter, plass til flere lag under, god hette mm.
Robust skallbukse (til tøffe turer)
Fjellsko: Medium stiv støvel – Mykere støvel
Sokker

Annet utstyr
Ryggsekk (35-40 L)
Compeed
Solbriller (sterk sol på isbre kan gjøre deg snøblind)
Mobiltelefon
Mat og drikke
0,7 – 1 L termos med varm drikke
Drikkeflaske 1 L – gjerne med energidrikk
6-8 brødskiver
Nøtter, sjokolade, rosiner, tørket frukt, real beefsnacks etc.
Energibarer/kjeks

Annet nødvendig sikkerhetsutstyr til bre og klyving er inkludert i prisen på våre krevende fjellturer og dette mottar du ved turens start av guiden.

Hva pakker jeg til sykkelturer?

Du vil trenge en lett ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag» for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

Ullsokker, tynne
Ullundertøy eller sporstundertøy
Regn, og vindtett jakke og bukse
Skjorte, eller genser av ull eller fleece
Regn, og vindtett jakke og bukse
Lue
Buff/skjerf
Vanter/sykkelhansker
Sykkelshort/bukse
Shorts
T-skjorte
Innendørs fottøy
Ekstra undertøy
Ekstra innendørs bukser

Toalettsaker
Toalettpapir og tette papirposer
Poser til søppel
Gnagsårplaster

Termos og vannflasker
Sitteunderlag
Kamera
Mobil
Ladebank
Solbriller
Solkrem

Til selvguidede sykkelturer:
Kart og turbeskrivelse
Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
Liten førstehjelpspakke

Sykkel:
Du kan gjerne ha med din egen sykkel om du har, eller du kan leie en sykkel hos oss.

Alle syklene vi leier ut er terrengsykler med frontdemper som er godt tilpasset til de grusveiene du kommer til å sykle på. Du kan velge mellom vanlig sykkel eller el-sykkel. Ønsker du å sykle Mjølkevegen Nord, er det kun mulig å leie el-sykkel. Det er inkludert hjelm og reperasjonskit i leien. Når du er kommet frem til ditt siste overnattingssted tar vi hånd om sykkelen for deg. 

Har du egen sykkel du ønsker å ha med?

Det er mulig å ta med seg egen sykkel, med forbehold om ledig bagasjeplass på bussen. Legg inn ønsket ved bestilling.

Veiene langs Mjølkevegen og Tour de Dovre består i hovedsak av grusveier med noen partier sti og asfalt. Vi anbefaler en såkalt hardtail, altså en terrengsykkel med frontdemper. Vi anbefaler dekk med litt bredde og gode knaster. El-sykkel er utrolig fint å sykle Mjølkevegen med, da får du energi nok til å nyte turen, og de fine omgivelsene rundt deg. Vi anbefaler også å ha med mini verktøysett, lappesaker til dekk, og mini sykkelpumpe. Da har du mulighet for å kjapt komme deg videre hvis skaden skulle skje. 

Hva pakker jeg til lange vandreturer?

Du vil trenge en ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag»for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

Ullsokker, tynne
Ullundertøy
Regn, og vindtett jakke og bukse
Skjorte, eller genser av ull eller fleece
Regn, og vindtett jakke og bukse
Lue
Buff/skjerf
Hansker/vanter
Shorts
T-skjorte
Innendørs fottøy
Ekstra undertøy
Ekstra innendørs bukser

Toalettsaker
Hodelykt/lommelykt
Toalettpapir og tette papirposer
Poser til søppel
Gnagsårplaster
Sitteunderlag

Termos og vannflasker
Sitteunderlag
Kamera
Mobil
Ladebank
Solbriller
Solkrem

Til selvguidede turer:
Kart, kompass og kartmappe
Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
Førstehjelpsutstyr
Kniv/multitool

 

Turer og vanskelighetsgrad

Hva betyr lett, middels og krevende turer?

Noen drømmer om å bestige Norges høyest fjell eller vill klatre på en spektakulær topp som er krevende både teknisk, fysisk og mentalt. Andre ønsker å nyte naturopplevelsen langs fine dalstrøk i et rolig tempo.

Det er naturligvis store forskjeller på hvordan en fottur oppleves. Noen har mye erfaring fra før, og andre har kanskje aldri gått lignende turer i lignende terreng.

Vi prøver å gradere turene våre slik at det blir enklere for deg å velge dem som passer best. Vi anbefaler at du leser nøye gjennom teksten og vurderer om du klarer de utfordringer som ligger foran deg. 

Tips: tren gjerne i forkant – hvis kroppen og muskulaturen får belastning og trening tilsvarende det du skal ut på, da tåler den mer, du kan nyte turen enda bedre og du blir ikke så fort skadet. Det behøver ikke være avansert – gåturer med stigning, og egenvekts styrketrening – og du kommer langt! 

Lett: 

På disse turene kan du selv bestemme lengde. Alle med normal fysisk form kan delta uten problemer. Turene er som oftest på rundt 2-4 timer. Terrenget er lettgått, og uten større stigninger. Turen krever ikke noe spesielt utstyr. 

Middels: 

På disse turene er det fjellrikt terreng, og det kan være lange opp – og nedstigninger. Turene er som oftest på rundt 5-7 timer. Det kan være ur og krevende underlag, som krever at man er i normal til god fysisk form.

Krevende: 

På disse turene oppholder vi oss mye i krevende terreng, og det er lange opp – og nedstigninger. Turene er som oftest på rundt 6-8 timer. Disse turene kan også innebære kryssing av breer, og rappellering, dette krever at den som deltar på turen har noe erfaring fra før, og er i god fysisk form.

Hva betyr lett, middels og krevende turer på sykkel?


Det har skjedd mye innen sykkelutstyr det siste og elsykkel har revolusjonært sykling. Elsykkel gjør at turene som har vært krevende for mange blitt tilgjengelig for de aller fleste. Vi ser at de fleste sykler turene våre med med elsykkel i dag. Da får de en bedre opplevelse, og kan nyte naturen på en bedre måte. De som sykler med vanlig sykkel, er ofte godt trent og er vant med å legge bak seg mange kilometer på sykkel. 

Lett:

Egnet til syklister som er vant til kuperte ruter med noen bakker og stigninger. Du sykler på gode stier og veier og du behøver ikke ha lang erfaring med sykling. Disse turer er velegnet for syklister med normal god kondisjon. Her kan du også sykle med hele familien, en familievennlig tur. Lengden av turene kan du variere mellom 25 og 45 km. Har du elsykkel kan du utvide turen eller stoppe mer underveis f.eks. bade i et friskt  fjellvann, besøke en støl, eller bare nyte utsikten litt ekstra. 

 

Middels:  

Dette er lengre og kuperte ruter med tøffere stigninger av flere timers varighet, og som oftest flerdagsturer. Lengdene på disse variererer fra 30 – 60 km. Det er gode veier, og stiparti, så det kreves ikke teknisk kunnskap for å sykle disse turene.  Elsykkel vil gjøre, spesielt de lengste stigningene, mindre avgjørende for sykkelopplevelsen.  

 

Krevende: 

Mer teknisk krevende sykling med lange stigninger. Du kommer å sykle hovedsakelig på stier. Brattere nedoverbakker sørger for større hastighet og du bør ha noe forkunnskap om stisykling. Her kreves en god fysisk form, for en god opplevelse. Lengdene på disse turene kan variere mellom kort og bratt til lange etapper på snaufjellet. Med en elsykkel her vil du ha mer overskudd for de mer tekniske krevende partiene.

Kan jeg gå krevende turer om jeg ikke har vært mye i fjellet før?

Vi anbefaler at du har erfaring med å være i fjellet, og ha god fysisk form før du blir på en krevende tur. Det er lange dagsetapper, tidvis krevende terreng, og været kan skifte raskt fra sval bris til snøstorm. Hvis du er usikker, ta gjerne kontakt med oss.

Hva betyr graderingen til Vandreturene; grønn, hvit, rød og sort?

Vi tilbyr ulike turkategorier på våre vandreturer. Turene er tilpasset ulike nivåer, slik at du kan finne den turen som passer deg aller best. Turene tar deg med på alt fra de fineste stiene, til de flotteste dalene og toppturene, med uforglemmelig utsikt. 

  • Den hvite ruten passer best til nybegynnere. Turene er fine og korte, med lave stigninger, og utsiktene er fortsatt fantastiske! 
  • Den grønne ruten er tilpasset turgåere med noe mer erfaring. Turene er lengre, og noen er også dagsturer. 
  • Den røde ruten er utfordrende og har flere toppturer enn den grønne ruta. Alle turene er dagsturer. 
  • Den sorte ruten er en krevende flerdagstur. Den inkluderer to veldig krevende, guidede toppturer, hvor det vil bli behov for ekstra utstyr for å nå toppene. 

Her finner du våre vilkår og betingelser

Her kan du lese om personvern og bruk av informasjonskapsler

Kontakt oss

Har du et spørsmål? Kontakt oss gjerne på e-post, så hører du fra oss innen kort tid!