Historisk Vandrerute Jotunheimen
Historisk Vandrerute Jotunheimen

Denne sommeren kan du bli med oss på en 50km lang vandring gjennom de beste turområdene i Jotunheimen. Vi har med en historisk guide som sørger for en trygg og lærerik vandring. Her får du både historien bak ruten, samtidig som du får oppleve de beste områdene og overnattingsstedene i området.

Vi kommer til å besøke noen av de mest kjente DNT hyttene i området. Som Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fundsbu. Samt det privateide hotellet Memurbu.

Overnatting, mat og drikke inkludert:

 • All overnatting inkludert
 • Mat serveres på overnattingsstedene
 • «Matpakke-pensjon» med 3 måltider om dagen inkludert i prisen. Du finner mer informasjon her.

Transport:

 • Tur/retur fra start/stop inngår.
 • Transport fra siste til første etappe inngår

Bagasjetransport:

 • Bagasjetransport mellom alle etappene inngår.

Agenda:

 • Dag 1: Ankomst Gjendesheim
 • Dag 2: Vandring over Besseggen
 • Dag 3: Vandring fra Memurubu til Gjendebu
 • Dag 4: Fri dag
 • Dag 5: Vandring gjennom Svartdalen
 • Dag 6: Vandring fra Torfinnsbu til Eidsbugarden
 • Dag 7: Avreise fra Eidsbugarden

Dag 1: Ankomst til fjellet

Dag 1 er satt av til transport fra Oslo med Valdresekspressen og ankomst med innsjekking på Gjendesheim.
Besseggen
(Gjendesheim til Memurubu)

Dag 2: Første etappe av den Historisk Vandrerute Jotunheimen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 13.6 kilometer (start til slutt)
 • Stigning: 1,140 meter
 • Varighet: 7–9 timer

Den første etappen går på den kjente Besseggen strekningen, fra Gjendesheim til Memurubu. Ruten er ikke bare en av verdens mest kjente vandreruter, men ligger godt plassert i hjertet av Jotunheimen Nasjonalpark. Besseggen turen er godt innarbeidet i den norske historien, fjellivet og vandre-miljøet i Norge

For mer informasjon om Besseggen.

Besseggen er en tidløs klassiker i Jotunheimen.
Besseggen er en tidløs klassiker i Jotunheimen. (Bilde fra MoN ved Cathrine Dokken)

Fra den historiske Gjendesheim hytta, går vandringen over Besseggen. Som kjent finner vi den ikoniske Besseggen utsikten over Gjende og Bessvann før turen fortsetter ned til Memrubu på nordsiden av Gjende.

Den fantastiske utsikten og landskapet har inspirert flere av landets mest kjente artister, musikere og forfattere. Blant annet Henriks Ibsen har inkludert landskapet i sitt mest kjente stykke, Peer Gynt. Flere mener at det er Knutshøe som det referes til i stykket.

Uansett vil denne utflukten ta det gjennom et historisk og kulturelt området.

Selv om ruten er relativt krevende er det fortsatt mer enn 60 000 som går ruten hvert år. Noe som gjør Besseggen til en av de mest populære vandringene i Norge.

Utsikt mot Gjende og Knutshø fra turen mot Besseggen. (Bilde fra MoN ved Cathrine Dokken)

Turbeskrivelse

Fra Gjendesheim går den historiske ruten opp mot Veslefjellet. På denne delen er det steintrapper satt opp av Sherpaer fra Nepal for å minske belastningen på stien. Etter den lengste klatringen på 800 meter, fortsetter man vestover mot den fantastiske og kjente Besseggen utsikten. De fleste går turen motsatt vei, og mister noe av utsikten ned mot Memurubu. Den siste delen kan slite litt på knærne etter en lang tur, så hold et rolig tempo.

The dock at Memurubu
The dock at Memurubu – Photo by Yngve Ask

OBS: Turstien kan bli ekstremt glatt og farlig i regnvær. Det er også greit å være klar over at det kan være mange som går denne ruten i høysesong.

Fakta

 • Gjendesheim, er en av DNTs første hytter og åpnet alt i 1878.
 • Denne turen er listed some top 20 i verden av National Geographic.
 • For å unngå massene, ta turen en ukesdag i September.Memurubu til Gjendebu over Bukkelægret

Dag 3: Andre etappe av den Historisk Vandrerute Jotunheimen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 10 kilometer (start til slutt)
 • Stigning: 760 meter
 • Varighet: 4,5-6,5 timer

Den andre etappen tar deg over Memurubu til Memurutunga platået, før den går ned til Gjendebu. Det er en jevn stigning til platået, som også passerer flere vakre elver med ørret, kanskje er det også nettopp her du finner dagens lunsj. Vandringen fra Gjendebu til Bukkelægret er rimelig bratt.

Looking back over Bukkelægeret and lake Gjende
Looking back over Bukkelægeret and lake Gjende – Photo by Yngve Ask

Memurubu er også skrevet inn i utendørs litteratur historien takket være den kjente boken «Tre i Norge ved to av dem». Boken ble skrevet av en gruppe engelske frilufts-entusiaster som dokumenterte deres turer som de gikk en sommer i Jotunheimen i 1882. Boken var ikke en vanlig tur beskrivelse, men ment som underholdning fra deres eventyr i Jotunheimen. På denne tiden var det få som selv kunne reise og utforske verden, og boken ble derfor veldig populær blant lesere som gjerne selv ville reise men isteden så seg nødt til å oppleve verden gjennom litteratur.

Bukkelægeret ridge overlooking Memurudalen valley
Bukkelægeret ridge overlooking Memurudalen valley – Photo by Yngve Ask

Turbeskrivelse

Fra Memurubu går stien vestover rett opp til fjellplatået på Memurutunga. Derretter ca 6 km langt fjellplatået, til den bratte nedgangen mot Gjendebu over Bukkelægeret.

I de bratteste partiene ned fra Bukkelægret finnes det kjetting og stålwire festet i fjellet for å gjøre turen enklere og sikrere. Når du ankommer Gjendebu, ankommer du et romantisk og rustisk området med ekte norsk fjell og landbruk landskap.

Bukkelægeret ridge near Gjendebu
Bukkelægeret ridge near Gjendebu – Photo by Yngve Ask

Fakta

 • Du kan fortsatt se området og restene etter hvor forfatterne av «Tre i Norge ved to av dem» campet i området rundt Memurubu.
 • Ta med fiskestangen (Og pass på at du har kjøpt fiskelisens), og se om du klarer å få fanget lunsjen selv iløpet av turen.
Memurubu lodge
Memurubu lodge – Photo by Yngve Ask


Dag 4: Hvilkedag på Gjendebu

Denne dagen blir det tid på egenhånd hvor man kan velge å få en av de mange turene i området eller slappe av og nyte omgivelsene på Gjendebu.
Svartdalen
(Gjendebu til Torfinnsbu)

Dag 5: Tredje etappe av den Historisk Vandrerute Jotunheimen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 14 kilometer (start til slutt)
 • Stigning: 610 meter
 • Varighet: 6-8 timer

Den tredje etappen av den ruten går fra Gjendebu til Torfinnsbu gjennom den vertikale krevende turen gjennom Svartdalen.

For mer informasjon om Svartdalen følg denne linken.

Inside Gjendines hut at Gjendebu
Inside Gjendines hut at Gjendebu – Photo by Yngve Ask

De to første etappene har hatt en påvirkning på den litterære norske historien. Denne etappe og Gjendebu har på sin side påvirket den musikalske delen. Gjendine Slålien var født i 1871 på Gjendebu og ble døpt i Gjende-vannet. Det var Gjendine sin folke-sang som trollbandt folket og selv Edvard Grieg lot seg inspirere og brukte flere av hennes folke-sanger i sin musikk som nådde publikum over hele verden.

Vandingen gjennom Svartdalen gir et fantastisk utsikt over de omliggende fjelltoppene. I disse områdene har det vært gjentatte diskusjoner om hvilke topper som er mest krevende og hvilken som faktisk er høyest. Selv om man lenge trodde at Knutsholstinden var den høyeste toppen, vet vi i dag at Knutsholstinden er 2341 meter, mens Store Skagastølstinden er 2405 meter høy. William Cecil Slinsby som var først opp på Store Skagastølstinden tok med seg en melkekone opp for å bevise at det kun var en enkel stigning «for kvinner».

Approaching Svartdalen valley – Photo by Yngve Ask

Turbeskrivelse

Etter noen hundre meter fra Gjendebu starter en 2 km bratt stigning opp og inn til Svartdalen. På denne delen vil Knutsholstind til vest våke over deg på turen inn.

Etter første stigning har brakt deg 500 meter høyere opp, starter vandringen gjennom Svartdalen og holder seg ganske flat de neste 8 kilometerene. Deretter går turen ned til Tofrinnsbu som ligger helt nede ved Bygdin sjøen.

Bridge near Gjendebu
Bridge near Gjendebu – Photo by Yngve Ask

Fakta

 • Knutsholstind (2342 meter) var i mange år listet som Norges høyeste fjell.
 • Torfinnsbu har den beste adkomsten til flest fjelltopper over 2000 meter av samtlige DNT hytter.
Ferskvann fra Svartdalen
Ferskvann fra Svartdalen – Bilde av Ynge AskTorfinnsbu til Eidsbugarden

Dag 6: Siste etappe av den Historisk Vandrerute Jotunheimen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 19.3 kilometer (start til slutt)
 • Stigning: 570 meter
 • Varighet: 8–10 timer

Den siste etappen av ruten tar det vestover fra Torfinnsbu. Turstien går langs Bygdin, og når så høyt som 1600 meter over havet, og ned mot Eidsbugarden. Eidsbugarden er det mest besøkte fjellområdet nord for Alpene.

Den berømte norske poeten, Aasmund Olavsson Vinje, bygde hytten Eidsbugarden her i 1868. Siden den gangen har Eidsbugarden og nabohytten Fondsbu trukket til seg både kongelige, kjendiser og frilufts-entusiaster fra hele verden.

Skilt ved Torfinnsbu
Skilt ved Torfinnsbu (Bilde fra Yngve Ask)

I tillegg til å ha bygget en av de mest kjente fjellhyttene i Norge, var Aasmund også en av de grunnleggerne av DNT systemet, og gav Jotunheimen sitt navn. Han er kjent for sine dikt, reise-fortellinger og for sin kjærlighet til de norske fjellene.

Turbeskrivelse

Fra Tofrinnsbu går turen vestover langs Bygdin i ca 2 km, før turen går opp en jevn stigning i 3 km. Ved Langedalstjednet på 1500m får du en fantastisk utsikt over toppene i området.

Historical Route Jotunheimen
Historical Route Jotunheimen – Photo by Yngve Ask

Deretter går turstien igjen ned mot Bygdin. På veien ned er det god utsikt til Falketind og Uranostind i bakgrunnen. De neste 8 kilometerene tar deg vestover langs Bygdin. Turstien skifter mellom vandring langs sjøen og høyere opp i terrenget før du kommer frem til Eidsbugarden.

Fakta

 • Eisbugarden og Fondsbu har hatt en rekke kongelige, kjendiser og vandrere fra hele verden innom sine dører.
 • Området er det mest besøkte fjellområdet nord for Aplene.

Dag 7: Reise tilbake til Oslo

Turen går fra Eidsbugarden til Tyin og derfra med Valdresekspressen tilbake Oslo.
Loading…Sjekk ut alle våre andre utflukter.