Svartdalen – en dag i Jotunheimen 

Dagstur fra Beitostølen inkludert båttur inn til hjertet av Jotunheimen. Den populære turveien fra Torfinnsbu til Gjendebu tar deg gjennom Svartdalen – som ofte omtales som den vakreste dalen i Jotunheimen. Du tar først M/B Bitihorn for å krysse innsjøen Bygdin for å komme til starten på turen, og når du kommer til Gjendebu venter neste båtpassasje over Gjende. Inkludert busstransport fra Beitostølen tur/retur. 

Høydepunkt

  • Vandre i Jotunheimen National Park 

  • Svartdalen
  • Båt over Bygdin og Gjende  

Inkludert

  • Buss fra/til Beitostølen 
  • Båtbillett M/B Bitihorn  
  • Båtbillett Gjende  
  • detaljert turbeskrivelse 

Sesong

Juni – september

Daglig avgang mellom  

30.06. – 27.08.2023 
01.09 – 03.09.2023
08.09 – 10.09. 2023

Svartdalen fra Beitostølen

 

Reisen starter på Beitostølen, der du tar bussen videre til Bygdin. Etter en kort kjøretur inn til Jotunheimen tar du den historiske Bitihorn-båten til Torfinnsbu. Torfinnsbu, ved bredden av innsjøen Bygdin, gir tilgang til Svartdalen. Her starter vandreturen din. Det starter med en bratt oppoverbakke som leder inn i dalen. Derfra vil terrenget gjennom dalen være relativt flatt men likevel ikke lett på grunn av den steinete og til dels vanskelige stien. Du vil gå langs vakre innsjøer og bekker. Under siste etappe av turen vil det majestetiske pyramidefjellet Knutsholstinden være din følgesvenn. 

Når du forlater denne følgesvennen, og resten av den nydelige dalen bak, legger du ut på en veldig bratt nedstigning, på omtrent 500 meter over bare noen få kilometer. Når du nærmer deg Gjendebu – som er DNT sin eldste hytte – vil du vandre gjennom lune bjørkekledde fjellsider, og over vakre blomsterenger, muligens sammen med beitedyr. Når du går ned, må du stoppe og nyte utsikten over det smaragdgrønne vannet i Gjende. 

Ved Gjendebu tar du Gjendebåten tilbake til Gjendesheim (50 min). Her tar du bussen tilbake til Beitostølen.

Svartdalen

Svartdalen fra Beitostølen

 

Båt: (M/B Bitihorn) Bygdin Torfinnsbu: 09:05 09:50

Gjendesheim Turisthytte har en historie helt tilbake til 1878. Hytten er drevet av DNT og holder til i hjertet av de norske fjell, med Besseggen som nabo. Gjendesheim er et godt stasrtpunkt for mange fjellturer, og passer godt for turer som går med gjendebåten.

Vandretur: Svartdalen

Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 6-8 timer
Avstand: 14 kilometer
Stigning: 610 meter

Vandringen gjennom Svartdalen gir et fantastisk utsikt over de omliggende fjelltoppene. I disse områdene har det vært gjentatte diskusjoner om hvilke topper som er mest krevende og hvilken som faktisk er høyest. Selv om man lenge trodde at Knutsholstinden var den høyeste toppen, vet vi i dag at Knutsholstinden er 2341 meter, mens Store Skagastølstinden er 2405 meter høy. William Cecil Slinsby som var først opp på Store Skagastølstinden tok med seg en melkekone opp for å bevise at det kun var en enkel stigning «for kvinner».

Båt: (Gjendebåten) Gjendebu Gjendesheim 16:25 17:15

Det grønne Gjendevannet ligger 984 meter over havet og er omgitt av flere 2000 meter høye fjelltopper. Gjendebåten går mellom Gjendesheim, Memurubu og Gjendebu.

Buss: (Nor-Way) Gjendesheim Bygdin Hotel Beitostølen

Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB ladere og toaletter.

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Transport

Reisen inkluderer busstransport fra Beitostølen til Bygdin, båt-turer med M/B Bitihorn og Gjendebåten, og busstransport fra Bygdin til Beitostølen. 

Måltider

Det er ikke måltider inkludert i denne pakken.

Viktige detaljer

Denne turen passer for gjennomsnittlige turgåere med god utholdenhet.  

Du vil ha 6,5 ​​timer til å gå fra Torfinnsbu (09:50) til Gjendebu, hvor neste båt venter på deg (16:25). Du bør være klar over det og planlegge turen i henhold til denne tidsplanen for ikke å miste denne siste båten for dagen.

Ankomst/Avgang

Bussen på Beitostølen går 08:45 
Tilbake på Beitostølen 17:58 

Legg til

Ekstra natt i Gjendebu: 

Ønsker du å oppleve en natt i fjellhytte? Gjendebu er den eldste DNT-hytta og tilbyr full service i en rolig og avslappet atmosfære langt unna hverdagens mas. Bestill en ekstra natt inkludert frokost, matpakke og middag. I tillegg får du den andre dagen tid til å utforske området og vandre rundt Gjendebu før du tar båten over Gjende tilbake på ettermiddagen.

Se flere av våre dagsturer