Foto: Visit Valdres

Mjølkevegen: Sørruten

6 dager, Selv-guidet

Langs sørruten av Mjølkevegen opplever du høyfjell og romantiske seterområder med utsikt mot Jotunheimen. Du skal sykle på gode grusveier, og du har sjansen til å besøke noen av de åpne stølene underveis for en koselig lunsj og en kvil. Denne rundturen passer for hele familien og fritidssyklisten. Total avstand er ca 120 km.

Høydepunkt

 • Sykkel langs vakre fjell- og stølslandskap
 • Koselige fjellstuer med god lokalmat
 • Spektakulære utsikter
 • Åpne støler 

Inkludert

 • Buss fra Oslo til Kamben
 • Overnatting inkl. håndklær og sengetøy
 • Frokost, lunsjpakke og middag
 • Bagasjetransport
 • Detaljert turbeskrivelse
 • Originalt Mjølkevegen kart

Ekskludert

 • Sykkeltransport, dersom du medbringer egen sykkel på buss.

Sesong & Priser 2024

Daglige avganger 

Første ankomstdag: 20.06.2024
Siste ankomstdag: 25.09.2024

Priser:
Person i dobbeltrom:
Kr. 12.995

Barn 6-12 år:
Kr. 8.280*
Enkelrom supplement:
Kr. 2.600

*bor på rom med voksne

Populære Mjølkevegen

Sykkelruten Mjølkevegen sør er en del av den svært populære Mjølkevegen som strekker seg 250 km gjennom vakre Valdres. Mjølkevegen er en av Norges flotteste sykkelruter, og den strekker seg helt fra Vinstra i Gudbrandsdalen til Gol i Hallingdal. Sør-ruten av Mjølkevegen er ca 100 km lang, og tar deg fra Golsfjellet over Stølsvidda, til Vaset og Syndin gjennom det vakre fjell- og seterlandskapet. 

 

Fint terreng 

Sør-ruten går gjennom fint og flatt terreng med få bakker, og sykles hovedsakelig på grusveier. Mens man sykler er man omringet av fjellheimen, og man har utsikt til de snødekte fjelltoppene i Jotunheimen i horisonten, i tillegg til de nærmere fjellene Gilafjell, Grønsenknippa, Storlifjell og Golsfjellet. Sykkelruten går gjennom idylliske seter- og støllandskap der man passerer kuer og sauer som gresser ute. I tillegg finnes det flere rasteplasser langs ruten der man kan sette seg for å spise lunsj mens man nyter den vakre utsikten og den friske fjelluften. Dette er en sykkelrute som passer perfekt for barnefamilier eller de som ønsker en rolig rute som ikke er for krevende. 

 

Hvem passer Mjølkevegen Sør-ruten for?

Mjølkevegen: Sør-ruten er en familievennlig sykkeltur som passer både til aktive familier, eller godt erfarne syklister som ønsker en rolig og fin rute. Sør-ruten er også et godt alternativ for de som ønsker å oppleve alt denne vakre regionen i Norge har å tilby – dette er en fleksibel tur der du kan velge å kombinere sykling med fjellturer eller prøve andre flotte sykkelruter i området. Langs veien og ved overnattingsstedene finnes det flere flotte fjell- og vandreturer, som for eksempel Syningen ved Storefjell og Noseknippa ved Panoramaveien. Det er også mange andre naturopplevelser som bare venter på å bli oppdaget langs Mjølkevegen, som å bade og fiske i de flotte innsjøene, og kulturopplevelser som for eksempel å besøke de tradisjonelle stølene i området. 

 

 

Kart

Dette er ruten du skal sykle!

 

Dag for dag

Dag 1: Kamben

Ankomst

Buss fra Oslo til Fagernes.

Henting fra Fagernes til Kamben.

Overnatting: Kamben Høyfjellshotell

Dag 2: Kamben - Vaset

Sykle fra Kamben til Gomobu via Gauklie

Tid: 2 – 3 timer, Avstand: 26 kilometer, ↑364 meter

Å sykle fra Golsfjellet over treløse Stølsvidda til Vaset gir deg litt klatring med belønning for vakker utsikt mot Jotunheimen og Hemsedalsfjellet. Ruten går gjennom aktive jordbruksområder hvor husdyr beiter fritt, og det er mer enn sannsynlig at du vil se dyr beite langs veien under turen

Overnatting: Gomobu Fjellstue

Dag 3: Vaset - Syndinstøga

Sykle fra Gomobu til Syndinstøga via Vasetvannet

Tid: 2-3 timer, Distanse: 23 km, ↑285 m

I dag vil du ha en kortere strekning, og du vil stort sett ha fine grusveier gjennom aktive jordbruksområder. Du sykler langs mange innsjøer i dag – du kan ta sjansen på et bad.

Overnatting: Syndinstøga

Dag 4: Syndinstøga - Vaset

Sykle fra Syndinstøga til Gomobu via Lisjordet stølen

Tid: 2-4 timer, Distanse: 29 km, : 416 meter

Ruta mellom Syndinstøga og Gomobu fører deg over Grønnsen, Jaslangen. Denne ruten har en kort del med sti du kanskje må trille. Når du sykler i juli og august er det flere muligheter til å stoppe på en sommergård for å få god lokal mat og møte dyrene.

Overnatting: Gomobu Fjellstue

Dag 5: Vaset - Kamben

Sykle fra Gomobu til Kamben via

Tid: 2-3 timer, Distanse: 35 km, : 550 m

Fra Gomobu sykler du forbi Krististølen. I mellom har du sjansen til å besøke den berømte kafeen Langestølen hvor du kan nyte den norske spesialiteten “rømmegrøt” og de tradisjonelle vaflene.

Overnatting: Kamben Høyfjellshotell

Dag 6: Hjemreise

Avreise

Vi kjører deg til bussen på Fagernes.

Buss fra Fagernes til Oslo.

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Sykkelutleie

Når du leier en sykkel fra oss, kan du hente den på ditt første overnattingssted og la den stå på den siste. Prisen inkluderer hjelm, lås og rep-sett. Alle pedaler er flate. Bagasjebrett og sykkelveske på bestilles ekstra.

El-sykkel, Kr. 2.745 (4 dager)

Hard Rock E-Shock 3

Mountain bike, Kr. 1.350 (4 dager)

Diamant Mogul

Viktig informasjon

For å nyte sykkeleventyret ditt i fjellet, er det viktig å kle seg passende for værforholdene og lokale temperaturer. For en behagelig og hyggelig opplevelse anbefaler vi å bruke varme, vanntette klær, solide sko for sykling, og ta med solkrem og solbriller.

   Bagasjetransport

   Vi sender bagasjen din fra lugar til lugar, så du trenger bare å ta med en dagstursekk.

   Overnatting

   Alle overnattingsstedene har dobbelt/twin-seng med eget bad.

   Kamben Høyfjellshotell:
   Har 40 rom med bonde romantisk stil. Kjøkkenet holder høy standard med god hjemmelaget mat basert på lokale råvarer. Middag er 5 retter og frokost har en flott buffet. De har også kurisositeten whiskysmaking og sin egen vin, for de som vil prøve dette.

   Gomobu Fjellstue:
   Har nyrenoverte rom inspirert av sine tradisjonelle røtter. Menyen varierer etter sesong. Kokkene serverer en treretters middag som kombinerer tradisjonelle retter med moderne smaker, basert på lokale råvarer, med mulighet for uteservering. Fjellstuen har også felles badstue.

   Syndinstoga:
   Her er det 22 sengeplasser fordelt på 2 leiligheter og 3 jakthytter. De har en flott restaurant og pub, med god atmosfære og vakker utsikt. Syndinstøga er kjent for sin gode matvare. Med fokus på lokale og bærekraftige råvarer komponerer kjøkkenet dagens middagsmeny. Her serveres retter basert på elg og hjort fra lokale jegere. Lam og fra gårdene på Syndin og fisk fra lokale leverandører.

   Måltider

   Alle restauranter tilbyr mat basert på lokale råvarer. Til frokost blir det buffet. Her må du også lage deg en matpakke som du tar med til lunsj for dagen. Det er også mulig å fylle en termos. Middag serveres på ettermiddag/kveld

   Vanskelighetsgrad

   Lett
   Kilometer: 10-35 kilometer
   Høyde: opp til 600 høyde
   Terreng: fine grusveier eller asfalt

   Enkle turer vil alltid være på enten gode grusveier eller asfalt. De daglige etappene er lagt opp slik at du har god tid til pauser i løpet av dagen for å utforske området. Dagsetapper er 10-35 kilometer per dag. Passer fint for oppdageren og familien.

   Sør-ruten har et par korte strekker der du kan bli nødt til å trille sykkelen. 

   Transport

   Reis grønt. Nyt turen fra storbyen mot Valdres og Jotunheimen! Ekspressbussene tar deg rett fra hovedstaden til hjertet av Norge. På veien vil du passere fjell, daler, elver og vakre gårder. Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB-ladere og toaletter.

   Opplev bekvemmeligheten av å velge mellom ulike avgangstider og reisemål langs våre ekspressbussruter. Del reiseplanene dine med oss, så tar vi oss av arrangementene, og sikrer en stressfri opplevelse for deg.

                                                                                                                                

    

   Se flere av våre sykkelturer

   Day to day

   Day 1: Oslo - Gjendesheim

   Bus: Valdresekspressen fra Oslo

   Transport from Oslo bus Terminal (Oslo Airport). 
   If you are coming from Oslo Airport, you must count about 1 hour to transfer to Oslo Bus Terminal. 

   If the time schedule does not fit your flight we can help with accommodation in Oslo, adding one extra night. Let us know.

    

   Accomodation: Gjendesheim turisthytte DNT

   Gjendesheim Turisthytte has a history dating back to 1878. The hut is run by DNT and is located in the heart of the Norwegian mountains, with Besseggen Ridge as a neighbor.

    

   Day 2: Knutshøe

   First ridge: Knutshøe

   Level of difficulty: medium
   Duration: 4-6 hours
   Distance: 13 kilometers
   Ascent: 700 meters

   Knutshø is called Bessegens little brother. The mountain has a very cool shape and are exposed with lakes on both sides. The ridge has two challenge points where you will have to use all hands and feet.

   Accomodation: Gjendesheim turisthytte DNT

   Gjendesheim Turisthytte has a history dating back to 1878. The hut is run by DNT and is located in the heart of the Norwegian mountains, with Besseggen ridge as a neighbor.

   .

   Day 3: Boat cruise to Gjendebu

   Boat: Boat cruise to Gjendebu

   I dag skal dere ta den flotte båtturen over Gjendevannet. Hvis dere ønsker en kortere båttur, kan dere vandre langs den første delen av innsjøen.

   Alt. hike from Gjendesheim to Memurubu 

   Level of difficulty: Easy 
   Duration: 2-3 hours 
   Distance: 10 kilometers 
   Ascent: 400 meters

   This hike is a nice and easy walk alongside the lake.  

   Accommodation: Gjendebu Turisthytte DNT 
   At 990 masl at the west end of Gjende Lake you will find Gjendebu. The hotel offers a traditional and historic atmosphere, with good local food - and is the oldest cabin of DNT, built in 1871.  

   Day 4: Bukkelægret


   V
   Hike: Bukkelægret

   Level of difficulty: Medium 
   Duration: 5 hours 
   Distance: 11 kilometers 
   Ascent: 850 meters 

   Bukkelægret is an exciting, steep walk with a longer flat section in the middle. The trip takes you through several mountain lakes packed with mountain trout - a perfect area to have lunch. The high route gives a great view over the water Gjende. In the steepest parts of this route you can hold on to the chain for extra safety, or hike an alternative route.  

   Accomodation: Memurubu DNT
   Memurubu is a tourist hut at the end or start of the famous Besseggen hiking trail. Memurubu is originally an old mountain pasture dating back to 1872, but has had tourists just as long. Cows are still grazing around the tourist hut, which lies at the mouth of the river Muru in the valley Memurudalen.

   Day 5: Besseggen

   Hike: Besseggen 

   Level of difficulty: Medium 
   Duration: 6-8 hours 
   Distance: 14 kilometers 
   Ascent: 1132 meters 

   Besseggen is one of Norway's most popular hikes. There is a fantastic view of majestic Jotunheimen on a trip over the narrow, airy ridge. With the green Gjende Lake 400 meters straight down on one side, and the deep blue Bessvatnet Lake on the other, you will have an experience you will never forget.

   Accommodation: Gjendebu Turisthytte DNT 

   At 990 masl at the west end of Gjende Lake you will find Gjendebu. The hotel offers a traditional and historic atmosphere, with good local food - and is the oldest cabin of DNT, built in 1871.

   Day 6: Gjendesheim - Oslo

    

   Bus: Gjendesheim - Oslo 

   Transport from Gjendesheim to Oslo bus Terminal (Oslo Airport). 
   If you are going to Oslo Airport, you must count about 1 hour to transfer from Oslo Bus Terminal. 

   If the time schedule does not fit your flight we can help with accommodation in Oslo, adding one extra night. Let us know.

   See bus departures from Gjendesheim below Practical information.

   Practical information

   Below you will find practical information about this trip.
   Can not find what you are looking for? See our frequently asked questions page, or send us an email – we will help you!

   Departures from Oslo

   Monday-Wednesday

   8.30 am – 1.05 pm 

   Thursdays 

   8.30 am – 1.05 pm 
   3.05 pm – 7.05 pm 
   5.00 pm – 9.05 pm 
   5.20 pm – 9.03 pm (Directly from Oslo Airport) 

   Friday 

   8.30 am - 1.05 pm 
   1.05 pm – 5.45 pm 
   5.20 pm – 9.03 pm (Directly from Oslo Airport) 

   Saturday 

   8.30 am - 1.05 pm 
   10.20 am – 1.35 pm 

   Sunday 

   10.20 am – 1.35 pm 
   12.20 pm – 4.50 pm 
   5.20 pm – 9.03 pm (Directly from Oslo Airport)

    

   Luggage transport

   We will send your luggage from cabin to cabin, so you only need to bring a daypack.

   Departures from Gjendesheim

   Monday-Friday 

   2.00 pm – 6.35 pm 

   Saturday 

   10.00 am – 2.45 pm 
   2.00 pm – 6.35 pm 

   Sunday 

   10.00 am – 2.45 pm 
   10.00 am -2.21 pm (Directly to Oslo Airport) 
   4.00 pm – 8.20 pm 
   5.35 pm – 10.00 pm

   Meals

   All restaurants offer food based on local ingredients. For breakfast, there will be a buffet. Here you also need to make yourself a packed lunch that you bring to lunch for the day. Use your beewax food wrap. It is possible to fill a thermos, check with the accommodation. Dinner will be served in the afternoon/evening. 

   Accomodation

   Gjendesheim Turisthytte DNT:  

   Gjendesheim Turisthytte has a history dating back to 1878. The hut is run by DNT and is located in the heart of the Norwegian mountains, with Besseggen Ridge as a neighbor.  

   Gjendebu Turisthytte DNT:  

   At 990 masl at the west end of Gjende Lake, you will find Gjendebu. The DNT cabin offers a traditional and historic atmosphere, with good local food – and is the oldest cabin of DNT, built in 1871. 

   Memurubu Turisthytte:  

   Memurubu is a tourist hut at the end or start of the famous Besseggen hiking trail. Memurubu is originally an old mountain pasture dating back to 1872, but has had tourists for just as long. Cows are still grazing around the tourist hut, which lies at the mouth of the river Muru in the valley Memurudalen. 

   Trails and weather

   The conditions in the autumn are wonderful, but it can also give some challenges. You need to be prepared to walk in the snow in case of snowfall. We have also described alternative routes for the steepest parts if the exposure or conditions makes it uncountable. In September, normal temperature is between 0-10 degrees.

   All the paths are well-marked. The terrain varies from flat and easy to rocky and hilly. All the hikes as a short steep, exposed crux where you will have to use both legs and arms. Thou these sections can be avoided by walking an alternative route around.

   Equipment list

   We will send you equipment-list when ordering. 

   Opplev Jotunheimen med oss!