Foto: Visit Valdres

Mjølkevegen: Nordruten 

6 dager, selv-guidet 

Det ukelange eventyret tar deg på sykkel gjennom vakre fjellandskap langs populære Jotunheimvegen, og du vil se mye av det tradisjonelle seterlivet og landskapet i denne fantastiske delen av Norge. Du krysser Norges høyeste fjellområde Jotunheimen med sykkel og båt, og kan nyte deilig lokalmat underveis. Lengden på ruten er ca. 200 km.

 

Høydepunkt

 • Sykkel langs vakre fjell- og stølslandskap
 • Koselige fjellstuer med god lokalmat
 • Båtcruise blant majestetiske fjell med M/B Bitihorn

Inkludert

 • Busstransport fra/til Oslo
 • Bagasjetransport
 • Båttransport over Bygdin
 • Overnatting inkl. håndklær og sengetøy
 • Frokost, lunsjpakke og middag
 • Original Mjølkevegen kart
 • Detaljert turbeskrivelse

Ekskludert

 • Sykkeltransport dersom man medbringer egen sykkel

Sesong og Pris 2024

Juni – August

Daglige avganger mellom:

Første avgang: 25.06.2024
Siste avgang: 18.08.2024

Priser:
Person i dobbeltrom:
Kr. 13.495

Singelrom suppl.:
Kr. 3.500

Mjølkevegen – et sykkeleventyr  

Den flotte ruten Mjølkevegen har blitt kåret til en av de beste sykkelrutene i Norge. Den fulle ruten strekker seg over hele 250 km, fra Vinstra til Gol. Vi har forberedt en variant av Mjølkevegen-turen som tar deg over nordsiden av den velkjente, lange ruten. Nord-ruten er en flott sykkeltur som vil ta deg fra Lemonsjø til Beitostølen (rundt 200 km) i løpet av en uke. 

Denne flotte sykkelturen passer perfekt for syklister med litt erfaring som er i god form, og som ønsker en fantastisk sykkelopplevelse i et av Norges vakreste områder. Nord-ruten vil ta deg gjennom skjønne fjell- og seterlandskap som blant annet Jotunheimvegen, og kan by på flotte naturopplevelser. Denne flotte ukeslange turen er perfekt for en ekte Norgesferie der du får oppleve det beste Valdresregionen har å by på. 

Kart

Kartet viser ruten du skal sykle.

Dag for dag

Dag 1: Oslo - Lemonsjøen

Transport

Ankomst med buss fra Oslo til Lemonsjø

Overnatting: Lemonsjø Fjellstue

Dag 2: Lemonsjøen - Ruten

Sykle fra Lemonsjøen til  Ruten

Tid: 3-6 timer, Distanse: 59 km, 750 meter

Den første dagen sykler du på grusvei gjennom skogkledde Murudalen og langs flere fascinerende elver til du kommer til bygda Skåbu. Derfra er det ikke langt til neste overnatting.

Overnatting: Ruten Fjellstue

Dag 3: Ruten - Bygdin

Sykle fra Ruten til Bygdin

Tid: 4-5 timer, Distanse: 63 km, 870 meter

I dag følger du «Jotunheimvegen», som sykler fra skogkledde Espedalen mot fjellene over tregrensen. Du vil passere mange setrer underveis og følge den store innsjøen Vinstra. I horisonten kan du se fjellene i Jotunheimen og toppen av Bithorn.

Overnatting: Bygdin Høifieldhotell

Dag 4: Bygdin - Tyinkrysset

Turforslag: Sysnhorn

Tid: 1-2 timer, Avstand: 5 kilometer, 450 meter

Synshorn ligger på 1457 moh og byr på en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Stiene er lette å gå og varierer mellom noe mykt terreng og mer steinete terreng nær toppen.

Båt: (M/B Bitihorn) Bygdin → Eidsbugarden

Cruise med historiske M/B Bitihorn over innsjøen Bygdin (1,5 time).

Sykle fra Eidsbugarden til Tyinkrysset

Tid: 2-3 timer, Distanse: 23 km, 400 meter

Etter at du har nådd Eidsbugarden med båt kan du følge grusveien til Tyin langs det store Tyinvannet. Du kan ta en avstikker inn i Koldedalen fra Tyinholmen, for å komme nærmere de ikoniske fjellene som Falketinden, Uranostinden og de imponerende isbreene underveis. Fra Tyin sykler du ned asfaltert vei til Tyinkrysset, hvor du finner Filefjellstuene.

Overnatting: Filfjellstuene

Dag 5: Tyinkrysset - Beitostølen

Sykle fra Tyinkrysset til Beitostølen

Tid: 5-8 timer, Distanse: 65 km, Oppstigning meter: 987 meter

Dette er trolig den tøffeste strekningen på Mjølkevegen. Du følger hovedveien og Kongeveien ned til Vangsmjøse. Derfra sykler du på grusvei langs innsjøen og imponerende bratte lier med mange fossefall. Deretter tar den vanskeligste klatringen deg til turens høyeste punkt, Slettefjell. Den er ikke spesielt lang, men den er bratt. På toppen av Slettefjell når du 1315 moh. Derfra kan du nyte en slak nedoverbakke mot Beitostølen.

Overnatting: Radisson BLU Mountain Resort Beitostølen

Dag 6: Avreise

Hjemreise

Buss fra Beitostølen til Oslo

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Sykkelutleie

Når du leier en sykkel fra oss, kan du hente den på ditt første overnattingssted og la den stå på den siste. Prisen inkluderer hjelm, lås og rep-sett. Alle pedaler er flate. Bagasjebrett og sykkelveske på bestilles ekstra.

Vi vil sterkt anbefale å leie el-sykkel på Mjølkevegen. En el-sykkel gir enklere håndtering av bakker, lengre rekkevidde, økt komfort, tilgjengelighet for alle aldre og fysisk nivåer, og en mer avslappet naturopplevelse.

El-sykkel, Kr. 3.850 (4 dager)

Oplympia Performer 900 (eller lignende)

Mountain bike, Kr. 1.650

Trek Marlin 5

Viktig informasjon

For å nyte sykkeleventyret ditt i fjellet, er det viktig å kle seg passende for værforholdene og lokale temperaturer. For en behagelig og hyggelig opplevelse anbefaler vi å bruke varme, vanntette klær, solide sko for sykling, og ta med solkrem og solbriller.

  Bagasjetransport

  Vi sender bagasjen din fra lugar til lugar, så du trenger bare å ta med en dagstursekk.

  Overnatting

  Alle overnattingsstedene har dobbelt/twin-seng med eget bad.

  Lemonsjøen Fjellstue og hyttegrend:
  Lemonsjøen fjellstue og hyttegrend tilbyr en rolig atmosfære omgitt av fantastisk naturlandskap. Luften er skarp og ren, med lyden av fugler og dyreliv som gir et fredelig lydspor. De koselige hyttene og den varme gjestfriheten til personalet sørger for et komfortabelt og avslappende opphold.

  Ruten Fjellstue:
  Ruten har tatt imot turister siden 1939. Berit og Arthur, som eier og driver hytta i dag, er 3. generasjons vertskap. Kjøkkenet er hjertet i hytta, og de serverer gjerne lokale råvarer, basert på oppskrifter som har vært brukt her i generasjoner, men med nye vrier.

  Bygdin Høyfjellshotell: 
  Dette hotellet har en lang tradisjon med å ta imot aktive fjellfolk som ønsker å besøke Jotunheimen. Selv om mange rom ble renovert vil du få en historisk atmosfære. Maten er høydepunktet på oppholdet. Middagen er laget av lokale råvarer.

  Filefjellstuene:
  Her får du en koselig hyttefølelse. Maten serveres i hovedbygningen like ved. En gang en tradisjonell fjellgård, nå en moderne fjellstue med komfortable rom i hytter med eget bad, og en flott restaurant i hovedhytta.

  Beitostølen Raddison Hotel:
  Radisson BLU Mountain Resort ligger sentralt til midt i den lille fjellandsbyen Beitostølen, ikke langt unna bussholdeplassen, mange butikker og andre servicetilbud. Et komfortabelt og fint sted å nyte din siste dag.

  Måltider

  Alle restauranter tilbyr mat basert på lokale råvarer. Til frokost blir det buffet. Her må du også lage deg en matpakke som du tar med til lunsj for dagen. Det er også mulig å fylle en termos. Middag serveres på ettermiddag/kveld

  Ruta

  Alle restauranter tilbyr mat basert på lokale råvarer. Til frokost blir det buffet. Her må du også lage deg en matpakke som du tar med til lunsj for dagen. Det er også mulig å fylle en termos. Middag serveres på ettermiddag/kveld

  Vanskelighetsgrad

  Middels

  Kilometer: 20-65 kilometer
  Høyde: opptil 1000 høydemeter
  Terreng: fine grusveier eller asfalt, kan være korte partier med en sti

  Turene går hovedsakelig på gode grus- eller asfaltveier, men det kan være kortere partier hvor du må trille litt i ulendt terreng. 1-2 daglige etapper kan nå opptil 60 kilometer og over 1000 høydemeter. Det kan være noe lengre klatreetapper. Hvis Lett-nivået passer deg med en tråsykkel, kan du kanskje klare middels nivå med en e-sykkel.

  Transport

  Reis grønt. Nyt turen fra storbyen mot Valdres og Jotunheimen! Ekspressbussene tar deg rett fra hovedstaden til hjertet av Norge. På veien vil du passere fjell, daler, elver og vakre gårder. Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB-ladere og toaletter.

  Opplev bekvemmeligheten av å velge mellom ulike avgangstider og reisemål langs våre ekspressbussruter. Del reiseplanene dine med oss, så tar vi oss av arrangementene, og sikrer en stressfri opplevelse for deg.

                                                                                                                                     

   

  Se flere av våre sykkelturer 

  Day to day

  Day 1: Oslo - Gjendesheim

  Bus: Valdresekspressen fra Oslo

  Transport from Oslo bus Terminal (Oslo Airport). 
  If you are coming from Oslo Airport, you must count about 1 hour to transfer to Oslo Bus Terminal. 

  If the time schedule does not fit your flight we can help with accommodation in Oslo, adding one extra night. Let us know.

   

  Accomodation: Gjendesheim turisthytte DNT

  Gjendesheim Turisthytte has a history dating back to 1878. The hut is run by DNT and is located in the heart of the Norwegian mountains, with Besseggen Ridge as a neighbor.

   

  Day 2: Knutshøe

  First ridge: Knutshøe

  Level of difficulty: medium
  Duration: 4-6 hours
  Distance: 13 kilometers
  Ascent: 700 meters

  Knutshø is called Bessegens little brother. The mountain has a very cool shape and are exposed with lakes on both sides. The ridge has two challenge points where you will have to use all hands and feet.

  Accomodation: Gjendesheim turisthytte DNT

  Gjendesheim Turisthytte has a history dating back to 1878. The hut is run by DNT and is located in the heart of the Norwegian mountains, with Besseggen ridge as a neighbor.

  .

  Day 3: Boat cruise to Gjendebu

  Boat: Boat cruise to Gjendebu

  I dag skal dere ta den flotte båtturen over Gjendevannet. Hvis dere ønsker en kortere båttur, kan dere vandre langs den første delen av innsjøen.

  Alt. hike from Gjendesheim to Memurubu 

  Level of difficulty: Easy 
  Duration: 2-3 hours 
  Distance: 10 kilometers 
  Ascent: 400 meters

  This hike is a nice and easy walk alongside the lake.  

  Accommodation: Gjendebu Turisthytte DNT 
  At 990 masl at the west end of Gjende Lake you will find Gjendebu. The hotel offers a traditional and historic atmosphere, with good local food - and is the oldest cabin of DNT, built in 1871.  

  Day 4: Bukkelægret


  V
  Hike: Bukkelægret

  Level of difficulty: Medium 
  Duration: 5 hours 
  Distance: 11 kilometers 
  Ascent: 850 meters 

  Bukkelægret is an exciting, steep walk with a longer flat section in the middle. The trip takes you through several mountain lakes packed with mountain trout - a perfect area to have lunch. The high route gives a great view over the water Gjende. In the steepest parts of this route you can hold on to the chain for extra safety, or hike an alternative route.  

  Accomodation: Memurubu DNT
  Memurubu is a tourist hut at the end or start of the famous Besseggen hiking trail. Memurubu is originally an old mountain pasture dating back to 1872, but has had tourists just as long. Cows are still grazing around the tourist hut, which lies at the mouth of the river Muru in the valley Memurudalen.

  Day 5: Besseggen

  Hike: Besseggen 

  Level of difficulty: Medium 
  Duration: 6-8 hours 
  Distance: 14 kilometers 
  Ascent: 1132 meters 

  Besseggen is one of Norway's most popular hikes. There is a fantastic view of majestic Jotunheimen on a trip over the narrow, airy ridge. With the green Gjende Lake 400 meters straight down on one side, and the deep blue Bessvatnet Lake on the other, you will have an experience you will never forget.

  Accommodation: Gjendebu Turisthytte DNT 

  At 990 masl at the west end of Gjende Lake you will find Gjendebu. The hotel offers a traditional and historic atmosphere, with good local food - and is the oldest cabin of DNT, built in 1871.

  Day 6: Gjendesheim - Oslo

   

  Bus: Gjendesheim - Oslo 

  Transport from Gjendesheim to Oslo bus Terminal (Oslo Airport). 
  If you are going to Oslo Airport, you must count about 1 hour to transfer from Oslo Bus Terminal. 

  If the time schedule does not fit your flight we can help with accommodation in Oslo, adding one extra night. Let us know.

  See bus departures from Gjendesheim below Practical information.

  Practical information

  Below you will find practical information about this trip.
  Can not find what you are looking for? See our frequently asked questions page, or send us an email – we will help you!

  Departures from Oslo

  Monday-Wednesday

  8.30 am – 1.05 pm 

  Thursdays 

  8.30 am – 1.05 pm 
  3.05 pm – 7.05 pm 
  5.00 pm – 9.05 pm 
  5.20 pm – 9.03 pm (Directly from Oslo Airport) 

  Friday 

  8.30 am - 1.05 pm 
  1.05 pm – 5.45 pm 
  5.20 pm – 9.03 pm (Directly from Oslo Airport) 

  Saturday 

  8.30 am - 1.05 pm 
  10.20 am – 1.35 pm 

  Sunday 

  10.20 am – 1.35 pm 
  12.20 pm – 4.50 pm 
  5.20 pm – 9.03 pm (Directly from Oslo Airport)

   

  Luggage transport

  We will send your luggage from cabin to cabin, so you only need to bring a daypack.

  Departures from Gjendesheim

  Monday-Friday 

  2.00 pm – 6.35 pm 

  Saturday 

  10.00 am – 2.45 pm 
  2.00 pm – 6.35 pm 

  Sunday 

  10.00 am – 2.45 pm 
  10.00 am -2.21 pm (Directly to Oslo Airport) 
  4.00 pm – 8.20 pm 
  5.35 pm – 10.00 pm

  Meals

  All restaurants offer food based on local ingredients. For breakfast, there will be a buffet. Here you also need to make yourself a packed lunch that you bring to lunch for the day. Use your beewax food wrap. It is possible to fill a thermos, check with the accommodation. Dinner will be served in the afternoon/evening. 

  Accomodation

  Gjendesheim Turisthytte DNT:  

  Gjendesheim Turisthytte has a history dating back to 1878. The hut is run by DNT and is located in the heart of the Norwegian mountains, with Besseggen Ridge as a neighbor.  

  Gjendebu Turisthytte DNT:  

  At 990 masl at the west end of Gjende Lake, you will find Gjendebu. The DNT cabin offers a traditional and historic atmosphere, with good local food – and is the oldest cabin of DNT, built in 1871. 

  Memurubu Turisthytte:  

  Memurubu is a tourist hut at the end or start of the famous Besseggen hiking trail. Memurubu is originally an old mountain pasture dating back to 1872, but has had tourists for just as long. Cows are still grazing around the tourist hut, which lies at the mouth of the river Muru in the valley Memurudalen. 

  Trails and weather

  The conditions in the autumn are wonderful, but it can also give some challenges. You need to be prepared to walk in the snow in case of snowfall. We have also described alternative routes for the steepest parts if the exposure or conditions makes it uncountable. In September, normal temperature is between 0-10 degrees.

  All the paths are well-marked. The terrain varies from flat and easy to rocky and hilly. All the hikes as a short steep, exposed crux where you will have to use both legs and arms. Thou these sections can be avoided by walking an alternative route around.

  Equipment list

  We will send you equipment-list when ordering. 

  Opplev Jotunheimen med oss!