Foto: Visit Valdres

Mjølkevegen: Nordruten (6 dager)

Det ukelange eventyret tar deg på sykkel gjennom vakre fjellandskap langs populære steder som Jotunheimvegen og Stølsvidda, og du vil se mye av det tradisjonelle seterlivet og landskapet i denne fantastiske delen av Norge. Du krysser Norges høyeste fjellområde Jotunheimen med sykkel og båt, og kan nyte deilig lokalmat underveis. Lengden på ruten er 210 km.

 

Høydepunkt

 • Sykkel langs vakre fjell- og stølslandskap
 • Koselige fjellstuer med god lokalmat
 • Båtcruise blant majestetiske fjell med M/B Bitihorn

Inkludert

 • Busstransport fra/til Oslo
 • Bagasjetransport
 • Overnatting inkl. håndklær og sengetøy
 • Fokost, lunsjpakke og middag
 • Original Mjølkevegen kart
 • Detaljert turbeskrivelse

Sesong

Juni – September

Daglige avganger mellom:

27.06. – 24.08. 2023

29. – 31.08.2023

05. – 07.09.2023

Mjølkevegen – et sykkeleventyr  

Den flotte ruten Mjølkevegen har blitt kåret til en av de beste sykkelrutene i Norge. Den fulle ruten strekker seg over hele 250 km, fra Vinstra til Gol. Vi har forberedt en variant av Mjølkevegen-turen som tar deg over nordsiden av den velkjente, lange ruten. Nord-ruten er en flott sykkeltur som vil ta deg fra Lemonsjø til Beitostølen (rundt 200 km) i løpet av en uke. 

Denne flotte sykkelturen passer perfekt for syklister med litt erfaring som er i god form, og som ønsker en fantastisk sykkelopplevelse i et av Norges vakreste områder. Nord-ruten vil ta deg gjennom skjønne fjell- og seterlandskap som blant annet Jotunheimvegen og Stølsvidda, og kan by på flotte naturopplevelser. Denne flotte ukeslange turen er perfekt for en ekte Norgesferie der du får oppleve det beste Valdresregionen har å by på. 

Dag for dag

Dag 1: Oslo - Lemonsjøen

Buss: (Nor-Way) Oslo Bus Terminal → Lemonsjøen

Ankomst med Valdresekspressen fra Oslo.

Ulike avgangstider tilgjengelig.

Nyt turen fra storbyen mot Valdres og Jotunheimen! Ekspressbussene tar deg rett fra hovedstaden til hjertet av Norge. På veien passerer du fjell, daler, elver og vakre gårder. Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB-ladere og toaletter.

 

Overnatting: Lemonsjø Fjellstue

Familiedrevet Fjellstue med tradisjonelle hytter, hotellrom og klassisk norsk mat ved Lemonsjøen.

Dag 2: Lemonsjøen - Ruten

Sykkeltur: Lemonsjøen → Ruten

Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 3-6 timer
Avstand: 59 kilometer
Stigning: 750 meter
Nedstigning: 730 meter

Den første dagen din reiser du på grusvei gjennom skogkledde Murudalen og langs flere fascinerende elver til du kommer til landsbyen Skåbu. Derfra er det ikke langt til ditt neste overnattingssted.

Overnatting: Ruten Fjellstue
Ruten Fjellstue ligger i Gudbrandsalen. En av de mest ikoniske dalene i Jotunheimen. Du finner Ruten Fjellstue i Espedalen, like ved Bjørnsonvegen. Området kalles også ofte Elgland, ettersom det er ett av europas område med flest elgkryssninger.

Dag 3: Ruten - Bygdin

Sykkeltur: Jotunheimvegen (Ruten Fjellstue → Bygdin Høyfjellshotell)

Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 4-5 timer
Avstand: 63 kilometer
Stigning: 870 meter
Nedstigning: 690 meter

I dag skal du følge Jotunheimvegen på sykkel fra skogkledde Espedalen mot fjellene over tregrensa ved Jotunheimen. Du passerer mange setrer underveis og følger den store innsjøen Vinstra. I horisonten kan du allerede se fjellene i Jotunheimen og toppen av Bithorn, hvor du skal overnatte.

Overnatting: Bygdin Høifieldhotell

Rett ved Bygdinvannet og bryggen til M/B Bitihorn finner du Bygdin Fjellhotell. Hotellet byr på en tradisjonsrik og historisk atmosfære, med god lokalmat.

Dag 4: Bygdin - Tyinkrysset

.Vandretur: Gjendetunga (Fra Gjendebu)

I dag kan du starte dagen avslappet eller ta en fottur til en av de nærliggende toppene, siden båten din over Bygdin-sjøen går tidlig på ettermiddagen.

Turforslag: Sysnhorn

Synshorn (1457 moh.) gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Stiene er lette å gå, og varierer mellom noe mykt terreng og mer steinete terreng nær toppen.

Tid: 1-2 timer, Distanse: 5 km, Stigning: 450 moh

Båt: (M / B Bitihorn) Bygdin → Eidsbugarden

Cruise med det historiske M/B Bitihorn over innsjøen Bygdin (1,5 timer).

Eidsbugarden → Tyinkrysset

Etter at du har kommet til Eidsbugarden med båt kan du følge grusveien til Tyin langs Tyinvannet. Du kan ta en avstikker inn i Koldedalen fra Tyinholmen veikryss, for å komme nærmere de ikoniske fjellene som Falketinden, Uranostinden og de imponerende isbreene langs veien. Fra Tyin sykler du ned den asfalterte veien til Tyinkrysset, hvor du finner Filefjellstuene.

Tid: 2-3 timer, Distanse: 23 km, Stigning: 400 m, Nedstigning: 220 m

Overnatting: Filjellstuene

Filefjellstuene ligger ved tettstedet Tyinkrysset. Her bor du i komfortable leiligheter. Måltidene vil bli servert i hovedbygningen.

Dag 5: Tyinkrysset - Beitostølen

Sykkeltur: Tyinkrysset → Beitostølen

Vanskelighetsgrad: Krevende
Tid: 5-7 timer
Avstand: 65 kilometer
Stigning: 987 meter

Dette er trolig den tøffeste strekningen på Mjølkevegen. Du følger hovedveien og Kongeveien ned til Vangsmjøse. Derfra sykler du på grusvei langs innsjøen og imponerende bratte åssider med mange fossefall. Deretter tar den vanskeligste stigningen deg til det høyeste punktet på turen, Slettefjell. Den er ikke spesielt lang, men den er bratt. På toppen av Slettefjell når du 1315 m.o.s. Derfra kan du nyte en slak nedoverbakke mot Beitostølen.

 

Overnatting: Radisson BLU Mountain Resort Beitostølen

Radisson BLU Mountain Ressort ligger sentralt til midt i den lille fjellandsbyen Beitostølen ikke langt unna bussholdeplass, mange butikker og andre tjenester. Et komfortabelt og fint sted å nyte den siste dagen.

 

Dag 6: Avreise

Buss: Beitostølen  – Oslo bussterminal

Ekspressbussene våre tar deg rett fra Beitostølen tilbake til hovedstaden i Norge. På veien passerer du fjell, daler, elver og vakre gårder til du kommer nærmere de mer urbane forstedene til Oslo. Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB-ladere og toaletter.

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Transport

Reisen inkluderer all transport til/fra Oslo, og mellom overnattingssteder.

Bagasjetransport

All bagasjetransport mellom alle overnattingssteder er inkludert i prisen, og omfatter:

 • Fra Lemonsjøen Fjellstue til Ruten Fjellstue
 • Fra Ruten Fjellstue til Bygdin Høifieldshotell
 • Fra Bygdin Høifieldshotell til Filefjellstuene
 • Fra Filefjellstuene til Radisson BLU Mountain Resort Beitostølen
Måltider

Turpensjon inkluderer frokost, matpakke og middag. Ønsker du annen drikke til middagen eller snacks/sjokolade på turen, kan dette kjøpes på hyttene. Det er mulig å fylle termos med varm drikke (mot betaling) og drikkeflasker med vann (gratis) på alle overnattingsstedene.

Overnatting
 • Dag: 1 – Lemonsjøen Fjellstue
 • Dag: 2 – Ruten Fjellstue
 • Dag: 3 – Bygdin Høifieldshotell
 • Dag: 4 – Tyinholmen Høyfjellsstuer
 • Dag: 5 – Tyin Filefjellstuene
 • Dag: 6 – Radisson BLU Mountain Resort Beitostølen
Pakkeliste

Du vil trenge en lett ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag» for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

Ullsokker, tynne
Ullundertøy eller sporstundertøy
Regn, og vindtett jakke og bukse
Skjorte, eller genser av ull eller fleece
Regn, og vindtett jakke og bukse
Lue
Buff/skjerf
Vanter/sykkelhansker 
Sykkelshort/bukse
Shorts
T-skjorte
Innendørs fottøy
Ekstra undertøy
Ekstra innendørs bukser

Toalettsaker
Toalettpapir og tette papirposer
Poser til søppel
Gnagsårplaster

Termos og vannflasker
Sitteunderlag
Kamera
Mobil
Ladebank
Solbriller
Solkrem

Til selvguidede sykkelturer:
Kart og turbeskrivelse 
Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
Liten førstehjelpspakke

Sykkel

Du kan gjerne ha med din egen sykkel om du har, eller du kan leie en sykkel hos oss.

Alle syklene vi leier ut er el-sykler med frontdemper som er godt tilpasset til de grusveiene du kommer til å sykle på. Det er inkludert hjelm og reperasjonskit i leien. Når du er kommet frem til ditt siste overnattingssted tar vi hånd om sykkelen for deg. 

Har du egen sykkel du ønsker å ha med? Veiene langs Mjølkevegen og Tour de Dovre består i hovedsak av grusveier med noen partier sti og asfalt. Vi anbefaler en såkalt hardtail, altså en terrengsykkel med frontdemper. Vi anbefaler dekk med litt bredde og gode knaster. El-sykkel er utrolig fint å sykle Mjølkevegen med, da får du energi nok til å nyte turen, og de fine omgivelsene rundt deg. Vi anbefaler også å ha med mini verktøysett, lappesaker til dekk, og mini sykkelpumpe. Da har du mulighet for å kjapt komme deg videre hvis skaden skulle skje. 

Se flere av våre sykkelturer