Ofte stilte spørsmål

Her vil du finne det aller meste av spørsmål folk flest lurer på. Spørsmål knyttet til de forskjellige aktivitetene finner du i informasjonen til hver enkelt turpakke. 

Overnatting

Hvor overnatter jeg på turene?

Dette er det jeg kaller luksus i fjellet! På de betjente hyttene blir du ønsket velkommen av et vertskap og du får servert en hjemmelaget 3-retters middag med både øl og vin om du ønsker det, samt en deilig frokostbuffet. Overnatting er på egne rom med alt fra 2 til 6 senger, men du har også mulighet til å sove på sovesal som er det rimeligste alternativet. Dette er ofte store hytter med kapasitet til mange gjester.

 

Behøver jeg ha med håndklær og sengetøy?

Nei, håndklær og sengetøy er alltid inkludert på overnattingsstedene våre.

Får jeg et eget rom?

Som regel bestiller vi dobbeltrom eller enkeltrom med eget bad, i noen tilfeller vil det i høysesong være slik at man kan søke om å dele rom og bad med flere – i så fall gir vi deg beskjed ved bestilling.Derfor er det lurt å bestille så tidlig som mulig. Skal du dele rom og bad er du virkelig en del av norsk fjellkultur, her møter du mange andre som deler den flotte opplevelsen med deg.

 

Kan jeg lade mobiltelefonen min på overnattingsstedene?  

Ja du kan lade telefonen din på de aller fleste stedene siden det er innlagt strøm. På noen mindre eller mer avsidesliggende hytter kan du lade via solcellepanel. Hvis du absolutt trenger å ha strøm på telefonen på hele turen, anbefaler vi at du har med en powerbank.  

Er det WiFi på overnattingsstedene? 

WiFi er ikke vanlig på de fleste overnattingsstedene, men større betjente hytter og fjellhoteller som f.eks Fondsbu, Gjendesheim og Bygdin Fjellhotell tilbyr vanligvis WiFi for gjestene. 

Er det mulighet for å få tørket klær og annet utstyr? 

Ja, de fleste overnattingssteder har tørkerom eller andre løsninger for tørking klær og sko. Dette sørger for at vått/fuktig utstyr er klar igjen til bruk neste dag, og du får en bedre tur-opplevelse. 

Kan jeg fylle termosen min på overnattingsstedet? 

De fleste overnattingssteder lar deg fylle termosen din. Noen steder kan du levere termosen ved resepsjonen kvelden før, og motta den igjen neste morgen, mens hos de aller fleste gjør du det selv. 

Har jeg privat bad på overnattingsstedene?  

Det kommer an på overnattingsstedet. De fleste steder kan man booke rom med eget bad, dusj og toalett, men på enkelte steder kan det hende at man må dele disse fasilitetene med andre. I så fall vil du få beskjed om dette på forhånd.

 

Mat

Er det mulig å kjøpe ekstra mat under turen min? 

Ja, det finnes som regel muligheter for å bestille seg mat, og kjøpe snacks og andre varer i små utsalg på overnattingsstedene.

 

Hvilken mat serveres på turene? 

Til frokost er det oftest en buffet med god, næringsrik mat. Her lager du din egen matpakke. Husk at du smører deg en rikelig matpakke slik at du har nok energi til hele turdagen din. Middagen er alltid en to-tre-retters middag der mange av overnattingsstedene har fokus på lokalmat. Det er for mange en opplevelse i seg selv, der du får oppleve den lokale matkulturen.

Hva gjør jeg om jeg har matallergi, eller har spesielle matbehov?

I bookingprossessen har du mulighet til å oppgi matallergier eller spesielle behov. Det er ingen problem å tilpasse menyen på noen av våre overnattingssteder.

Kan jeg velge mellom ulike retter? 

Det er vanligvis en fast meny for måltidene, spesielt til middag. Imidlertid tilpasses det ofte til kostholdspreferanser eller allergier hvis det gis beskjed på forhånd (f.eks. vegetarisk, vegansk, glutenfritt). 

Bagasje

Hvor mottar jeg bagasjelappen min? 

Bagasjelappen får du utlevert på bussen i «velkommen»-pakken din. I denne pakken får du bagasjelappene (+ litt informasjon om bagasjetransport), et fysisk kart og bivoksduk du kan pakke lunsjen din i. Som nevnt får du denne pakken på bussen. Om du ikke tar buss, og i noen andre tilfeller får du denne pakken på første overnattingssted.  

Hvor skal jeg levere bagasjen på overnattingsstedet?

Det varierer litt fra sted til sted hvor du skal levere bagasjen. Vennligst se voucheren din for spesifikasjoner om hvor og når du skal levere bagasjen. Det står også informasjon om bagasjetransport i turbeskrivelsen du får tilsendt av oss.  

Hvor langt må jeg bære bagasjen min fra pick-up-punktet til rommet mitt? 

Det varierer litt fra sted til hvor langt du må bære bagasjen din. På de fleste overnattingssteder trenger du ikke bære den noe siden du leverer og plukker den opp i resepsjonen. På noen overnattingssteder, som for eksempel Gjendebu DNT og Fondsbu DNT, må du bære bagasjen fra båtbryggen og til overnattingsstedet. Informasjon om dette står i turbeskrivelsen du får tilsendt.  

Kan jeg ha med meg mer enn én bag/sekk/koffert?

Inkludert i prisen for turen er det 1 kolli per person. Om du ønsker færre eller mer enn dette, vennligst gi oss beskjed så kan vi gjøre en avtale. Vi registrerer antall kolli på bakgrunn av antall gjester. Om vi da finner flere eller færre bagasje enn gjester per dag kan det oppstå forvirringer for våre sjåfører.  

Kan jeg oppbevare bagasje jeg ikke trenger på Fagernes? 

Ja, det er ingen problem å oppbevare bagasje du ikke trenger hos oss på Fagernes. Ta kontakt med oss om det skulle være ønskelig, så kan vi gjøre en avtale.  

Må bagasjen min være vanntett/tåle litt vann?  

Det er en fordel at bagasjen din er vannavstøtende eller vanntett, men det er ikke et krav. Under lasting og lossing er det ikke alltid bagasjen er under tak. Hvis været er dårlig, kan det hende at bagasjen blir litt våt. Vurder å bruke et vanntett trekk eller pakke ting i vanntette poser for ekstra beskyttelse. 

Er det en vektbegrensning for bagasje? 

Vi har i utgangspunktet ingen begrensning på bagasje. Vi oppfordrer likevel alle til å ha bagasje av normal størrelse, for eksempel en koffert eller en stor sekk/bag. Når det gjelder vekt anbefaler vi at denne ikke overstiger 23 kg. Dette er til hensyn av våre sjåfører så de kan behandle bagasjen på en god måte.  

Når ankommer bagasjen min overnattingsstedet? 

Ankomst av bagasje varierer litt fra sted til sted. På de aller fleste steder vil bagasjen være på plass allerede når dere ankommer overnattingsstedet (med forbehold om forsinkelser). På noen steder, som for eksempel Leirvassbu DNT, vil bagasjen ankomme senere på dagen, rundt kl. 20:00.  

Hva om bagasjen min blir borte / ikke kommer frem i tide? 

Om du ikke har mottatt bagasjen din, vennligst ta kontakt med oss så fort som mulig. Vi vil da spore opp bagasjen og få den tilsendt til deg. Det er svært, svært sjelden at våre gjester ikke får bagasjen sin samme dag. Våre sjåfører jobber hardt for å få levert bagasjen din fra overnattingssted til overnattingssted.  

 

Transport

Er all transport inkludert i reisen min?

Ja, all transport er inkludert når du reiser med oss. 

Hva gjør jeg med transport av bagasjen min på lengre turer? 

Jotunheimen Travel tar hånd om bagasjen din mellom de ulike overnattingsstedene slik at du kan nyte turen din med kun lett sekk. 

Må jeg bestille billetter selv? 

Nei, du behøver ikke bestille billetter til noe selv. Vi tar hånd om hele reisen din. Enkelt og greit.

Hva skjer hvis jeg mister bussen / toget / båten?  

Om du skulle være uheldig å ikke rekke bussen, toget eller båten vennligst ta kontakt med oss så fort som mulig. Vi vil da assistere deg med å ordne billetter til neste avgang. Vi oppfordrer likevel alle til å passe på at man rekker buss/tog/båt. I vår region er det ikke avganger hele tiden, så om du er for sen til avreise kan det være lenge til neste buss/tog/båt går.  

Hva gjør jeg hvis bussen er forsinket og jeg må rekke et bussbytte?

Alle våre busser korresponderer, så du trenger ikke være bekymret om bussen er forsinket og du skal bytte til en annen buss. Om din første buss er forsinket vil den neste vente på deg.  

Hvor mottar jeg voucheren min? 

Når du bestiller en tur hos oss, vil du motta en turbeskrivelse med detaljert informasjon om turen din og en voucher med alle billettene dine senest 1-2 måned før ankomst. Vi sender dette til deg på e-post. Alle våre gjester som har bestilt vandretur eller sykkeltur får også en velkomstpakke på bussen eller første overnattingssted. Her får du bagasjelappene (og informasjon) for bagasjetransport, fysisk kart og bivoksduk. 

Får jeg voucheren min i papirutgave? 

Voucheren får du i papirutgave når du går ombord på bussen. Den fungerer som et reisedokument for sjåfører og leverandører underveis. Nei, du vil ikke få voucheren din i papirutgave, denne vil du kun få på e-post. Vi sender den 1-2 måneder før avreise. Om du ønsker en fysisk kopi kan du skrive ut denne før avreise. Det er viktig å alltid ha denne tilgjengelig under turen da den inneholder alle billetter og booking-nummer.  

Pakking

Hva pakker jeg til krevende fjellturer? 

Varm lue
Ull-buff
Hansker
Votter med netting
Tovede ullvotter + vindvott*
BH /topp
Ull-boxer
T-skjorte, ull
Netting-trøye
Mellomtykk ulltrøye, gjerne høy hals m/ glidelås
Mellomlag, fleece eller ull
Ullstilongs og/eller nettingstilongs
Robust skalljakke – pustende, vannavstøtende, gir god bevegelsesfrihet, gode luftemuligheter, plass til flere lag under, god hette mm.
Robust skallbukse (til tøffe turer)
Fjellsko: Medium stiv støvel – Mykere støvel
Sokker

Annet utstyr
Ryggsekk (35-40 L)
Compeed
Solbriller (sterk sol på isbre kan gjøre deg snøblind)
Mobiltelefon
Mat og drikke
0,7 – 1 L termos med varm drikke
Drikkeflaske 1 L – gjerne med energidrikk
6-8 brødskiver
Nøtter, sjokolade, rosiner, tørket frukt, real beefsnacks etc.
Energibarer/kjeks

Annet nødvendig sikkerhetsutstyr til bre og klyving er inkludert i prisen på våre krevende fjellturer og dette mottar du ved turens start av guiden.

Hva pakker jeg til sykkelturer? 

Du vil trenge en lett ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag» for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

Ullsokker, tynne
Ullundertøy eller sporstundertøy
Regn, og vindtett jakke og bukse
Skjorte, eller genser av ull eller fleece
Regn, og vindtett jakke og bukse
Lue
Buff/skjerf
Vanter/sykkelhansker
Sykkelshorts/bukse
Shorts
T-skjorte
Innendørs fottøy
Ekstra undertøy
Ekstra innendørs-bukser

Toalettsaker
Toalettpapir og tette papirposer
Poser til søppel
Gnagsårplaster

Termos og vannflasker
Sitteunderlag
Kamera
Mobil
Ladebank
Solbriller
Solkrem

Til selvguidede sykkelturer:
Kart og turbeskrivelse
Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
Liten førstehjelpspakke

Sykkel:
Du kan gjerne ha med din egen sykkel om du har, eller du kan leie en sykkel hos oss.

Alle syklene vi leier ut er terrengsykler med frontdemper som er godt tilpasset til de grusveiene du kommer til å sykle på. Du kan velge mellom vanlig sykkel eller el-sykkel. Ønsker du å sykle Mjølkevegen Nord, er det kun mulig å leie el-sykkel. Det er inkludert hjelm og reperasjonskit i leien. Når du er kommet frem til ditt siste overnattingssted tar vi hånd om sykkelen for deg. 

Har du egen sykkel du ønsker å ha med?

Det er mulig å ta med seg egen sykkel, med forbehold om ledig bagasjeplass på bussen. Legg inn ønsket ved bestilling.

Veiene langs Mjølkevegen og Tour de Dovre består i hovedsak av grusveier med noen partier sti og asfalt. Vi anbefaler en såkalt hardtail, altså en terrengsykkel med frontdemper. Vi anbefaler dekk med litt bredde og gode knaster. El-sykkel er utrolig fint å sykle Mjølkevegen med, da får du energi nok til å nyte turen, og de fine omgivelsene rundt deg. Vi anbefaler også å ha med mini verktøysett, lappesaker til dekk, og mini sykkelpumpe. Da har du mulighet for å kjapt komme deg videre hvis skaden skulle skje. 

Hva pakker jeg til lange vandreturer? 

Du vil trenge en ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag» for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

Ullsokker, tynne
Ullundertøy
Regn- og vindtett jakke og bukse
Skjorte, eller genser av ull eller fleece
Lue
Buff/skjerf
Hansker/vanter
Shorts
T-skjorte
Innendørs fottøy
Ekstra undertøy
Ekstra innendørs bukser

Toalettsaker
Hodelykt/lommelykt
Toalettpapir og tette papirposer
Poser til søppel
Gnagsårplaster
Sitteunderlag

Termos og vannflasker
Sitteunderlag
Kamera
Mobil
Ladebank
Solbriller
Solkrem

Til selvguidede turer:
Kart, kompass og kartmappe
Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
Førstehjelpsutstyr
Kniv/multitool

Turer og vanskelighetsgrad

Hva betyr lett, middels og krevende turer? 

Noen drømmer om å bestige Norges høyest fjell eller vill klatre på en spektakulær topp som er krevende både teknisk, fysisk og mentalt. Andre ønsker å nyte naturopplevelsen langs fine dalstrøk i et rolig tempo.

Det er naturligvis store forskjeller på hvordan en fottur oppleves. Noen har mye erfaring fra før, og andre har kanskje aldri gått lignende turer i lignende terreng.

Vi prøver å gradere turene våre slik at det blir enklere for deg å velge dem som passer best. Vi anbefaler at du leser nøye gjennom teksten og vurderer om du klarer de utfordringer som ligger foran deg. 

Tips: tren gjerne i forkant – hvis kroppen og muskulaturen får belastning og trening tilsvarende det du skal ut på, da tåler den mer, du kan nyte turen enda bedre og du blir ikke så fort skadet. Det behøver ikke være avansert – gåturer med stigning, og egenvekts-styrketrening – og du kommer langt! 

Lett: 

På disse turene kan du selv bestemme lengde. Alle med normal fysisk form kan delta uten problemer. Turene er som oftest på rundt 2-4 timer. Terrenget er lettgått, og uten større stigninger. Turen krever ikke noe spesielt utstyr. 

Middels: 

På disse turene er det fjellrikt terreng, og det kan være lange opp – og nedstigninger. Turene er som oftest på rundt 5-7 timer. Det kan være ur og krevende underlag, som krever at man er i normal til god fysisk form.

Krevende: 

På disse turene oppholder vi oss mye i krevende terreng, og det er lange opp – og nedstigninger. Turene er som oftest på rundt 6-8 timer. Disse turene kan også innebære kryssing av breer, og rappellering, dette krever at den som deltar på turen har noe erfaring fra før, og er i god fysisk form.

Hva betyr lett, middels og krevende turer på sykkel? 

Det har skjedd mye innen sykkelutstyr det siste og elsykkel har revolusjonært sykling. Elsykkel gjør at turene som har vært krevende for mange blitt tilgjengelig for de aller fleste. Vi ser at de fleste sykler turene våre med med elsykkel i dag. Da får de en bedre opplevelse, og kan nyte naturen på en bedre måte. De som sykler med vanlig sykkel, er ofte godt trent og er vant med å legge bak seg mange kilometer på sykkel. 

Lett:

Egnet til syklister som er vant til kuperte ruter med noen bakker og stigninger. Du sykler på gode stier og veier og du behøver ikke ha lang erfaring med sykling. Disse turer er velegnet for syklister med normal god kondisjon. Her kan du også sykle med hele familien, en familievennlig tur. Lengden av turene kan du variere mellom 25 og 45 km. Har du elsykkel kan du utvide turen eller stoppe mer underveis f.eks. bade i et friskt  fjellvann, besøke en støl, eller bare nyte utsikten litt ekstra. 

Middels:  

Dette er lengre og kuperte ruter med tøffere stigninger av flere timers varighet, og som oftest flerdagsturer. Lengdene på disse varierer fra 30 – 60 km. Det er gode veier, og stiparti, så det kreves ikke teknisk kunnskap for å sykle disse turene.  Elsykkel vil gjøre, spesielt de lengste stigningene, mindre avgjørende for sykkelopplevelsen.  

Krevende: 

Mer teknisk krevende sykling med lange stigninger. Du kommer å sykle hovedsakelig på stier. Brattere nedoverbakker sørger for større hastighet og du bør ha noe forkunnskap om stisykling. Her kreves en god fysisk form, for en god opplevelse. Lengdene på disse turene kan variere mellom kort og bratt til lange etapper på snaufjellet. Med en elsykkel her vil du ha mer overskudd for de mer tekniske krevende partiene.

Kan jeg gå krevende turer om jeg ikke har vært mye i fjellet før? 

Vi anbefaler at du har erfaring med å være i fjellet, og ha god fysisk form før du blir på en krevende tur. Det er lange dagsetapper, tidvis krevende terreng, og været kan skifte raskt fra sval bris til snøstorm. Hvis du er usikker, ta gjerne kontakt med oss.

Hva betyr graderingen til vandreturene; grønn, hvit, rød og sort? 

Vi tilbyr ulike turkategorier på våre vandreturer. Turene er tilpasset ulike nivåer, slik at du kan finne den turen som passer deg aller best. Turene tar deg med på alt fra de fineste stiene, til de flotteste dalene og toppturene, med uforglemmelig utsikt. 

  • Den hvite ruten passer best til nybegynnere. Turene er fine og korte, med lave stigninger, og utsiktene er fortsatt fantastiske! 
  • Den grønne ruten er tilpasset turgåere med noe mer erfaring. Turene er lengre, og noen er også dagsturer. 
  • Den røde ruten er utfordrende og har flere toppturer enn den grønne ruta. Alle turene er dagsturer. 
  • Den sorte ruten er en krevende flerdagstur. Den inkluderer to veldig krevende, guidede toppturer, hvor det vil bli behov for ekstra utstyr for å nå toppene. 

Generelt

Hvordan kan jeg nå dere i JVB Travel hvis jeg fortsatt sitter med ubesvarte spørsmål? 

Du kan nå os på følgende metoder:

Telefon: Kontakt oss direkte på telefon for umiddelbare henvendelser: +47 911 11 130.

E-post: Send oss en e-post med detaljerte spørsmål eller bestillinger: [email protected]

Sosiale medier: Ta kontakt med oss via våre sosiale mediekanaler, som Facebook, Instagram eller WhatsApp, hvor vi også deler oppdateringer og reisetips.

 

Hva er “beeswax food wrap”? 

Våre bivoks-matpapir er laget av økologiske materialer. De er vannavstøtende, fleksible, naturlig antibakterielle og litt pustende. Dette holder lunsjen din fersk gjennom dagen.

Rengjør bivoks-matpapiret med kaldt eller lunkent vann, så er det klart til bruk igjen. Ingen behov for vaskemidler – miljøvennlig og superpraktisk.

 

Er det mulig å leie et vanntett-deksel til mobilen min? 

Nei, det er dessverre ikke mulig å leie vanntett deksel til mobilen din. Om du ikke har dette kan det også være mulig å bruke en liten zip-lock pose til mobilen om det regner mye og du er bekymret for at telefonen skal bli våt.

Blir det levert værmeldinger på overnattingsstedene? 

Ja, de fleste overnattingsstedene har værmeldinger tilgjengelig for gjestene. Dette kan være via oppslag, i resepsjonen, eller gjennom personalet som gir oppdatert informasjon om værforholdene.

 

Her finner du våre vilkår og betingelser

Her kan du lese om personvern og bruk av informasjonskapsler

Kontakt oss

Har du et spørsmål? Kontakt oss gjerne på e-post, så hører du fra oss innen kort tid!