Foto: xxxx

Kongevegen over Filefjell

Kongevegen strekker seg over 100 km med kulturarv og original historisk vei. Tidligere var dette en del av hovedveien mellom Oslo og Bergen. I dag er det en av de best restaurerte tur-veiene vi har. Kongevegen over Filefjell kan by på flere turveier og strekninger. Og har fantastiske turer for hele familien. Man kan velge å gå kortere 2km strekninger eller opp til en flerdagstur for å dekke hele veien.

Kongevegen – en historisk vandring

 Veien ble originalt bygget på 1790 tallet. Det meste av veien er fortsatt tilgjengelig, og nylig restaurert som en tur-vei gjennom et prosjekt fra 2009.

I “gamledager” ble veien brukt med hest og vogn, til beins eller trekkende på slede om vinteren. Ruten er ganske bratt, og veiene er bygget opp ved hjelp av en gammel sten og murvegg. Det er også denne oppbyggingen som lager den spektakulære utsikten og har skapt noen kjente utsiktspunkt som ofte er en gjenganger på bilder. Vindellaveien er ett av disse punktene som også nok er blitt den mest kjente delen av ruten. Selv om denne delen gjør seg godt på bilder, var den meget vanskelig å bestige med tung vogn eller slede. Ruten ble derfor erstattet etter noen korte tiår i drift.

 

Kongevegen hele året

Kongevegen over filefjell passerer flere fossefall og elver. Vi kan trygt anbefale en tur på denne ruten hele året. Ta en tur på truger under vinteren, eller en tur tidlig på våren når blomstene er i ferd med å blomstre. Det er aldri “feil” tidspunkt å gå denne turen.

Tur-veien passerer også Borgund Stavkirke. Dette er en av de best bevarte stavkirkene i landet med historie helt fra 1180-tallet. Borgund Stavkirke er en stor turistattraksjon i seg selv, og alene verdt turen.

Turer langs Kongevegen

Fant du ikke det du lette etter?

Se praktisk informasjon