Foto: xxxx

Torfinnstindtraversen + kurs (3 dager)

Følg sporene til pionerene i den norske fjellhistorien på denne historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden, gjennom Jotunheimen nasjonalpark.

Høydepunkt

 • Besseggen – Norges mest populære fjelltur
 • Historisk guiding gjennom Jotunheimen

Inkludert

 • Busstransport fra/til Oslo
 • Bagasjetransport
 • Overnatting inkl. håndklær og sengetøy
 • Fokost, lunsjpakke og middag
 • Detaljert turbeskrivelse
 • Guide inkludert

Sesong

Juni – september

Det var i disse fjellene at DNT ble etablert for ca 150 år siden. Med de to sjøene Gjende og Bygdin som en viktig inngang til de fjerntliggende fjellområdene i Jotunheimen. Etter den første DNT hytten ble bygget på Tyin i 1870, tok det ikke lang tid før flere hytter ble åpnet langs de to sjøene. Siden den gang har millioner av turgåere gått de mange løypene og klatret de mange fjelltoppene. Alt fra kjente Besseggen, til vakre daler som Svartdalen. Nå som DNT fyller 150 år er det passende å blåse nytt liv i en av Norges beste tur vei. Med sitt dramatiske landskap, tusenvis av historier som selv Henrik Ibsen og Edvard Greig lot seg inspirere av, ser vi frem til å åpne en av landets beste tur-stier.

Denne sommeren kan du bli med oss på en 50km lang vandring gjennom de beste turområdene i Jotunheimen. Vi har med en historisk guide som sørger for en trygg og lærerik vandring. Her får du både historien bak ruten, samtidig som du får oppleve de beste områdene og overnattingsstedene i området.

Vi kommer til å besøke noen av de mest kjente DNT hyttene i området. Som Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fondsbu. Samt det privateide hotellet Memurubu.

Dag for dag

Dag 1: Oslo - Gjendesheim

Buss: Valdresekspressen til/fra OsloTid: 4 timer

Nyt turen fra storbyen mot fjellet og Valdres regionen. Ekspressbussene tar deg rett fra hovedstaden, til hjertet av Norge. På veien vil du passere fjell, daler, elver, gårder og mye mer! Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB ladere og toaletter.

Overnatting: Gjendesheim DNT

Gjendesheim Turisthytte har en historie helt tilbake til 1878. Hytten er drevet av DNT og holder til i hjertet av de norske fjell, med Besseggen som nabo. Gjendesheim er et godt stasrtpunkt for mange fjellturer, og passer godt for turer som går med gjendebåten.

Dag 2: Besseggen

Vandretur: Besseggen (Memurubu → Gjendesheim)

Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 6-8 time(r)
Avstand: 10 kilometer
Stigning: 760 meter

Besseggen er en av Norges mest populære turer. Det er fantatstisk utsikt over majestetiske Jotunheimen på tur over den smale, luftige ryggen. Med det grønne Gjende 400 meter rett ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre vil du få en opplevelse du sent vil glemme.

Dag 3: Bukkelægret

Vandretur: Bukkelægret: Memurubu ↔ Gjendebu

Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Tid: 7-9 time(r)
Avstand: 13 kilometer
Stigning: 1300 meter

Bukkelægret er en spennende, bratt tur med et lengre flatt parti i midten. Turen tar deg gjennom flere fjellvann spekket med fjellørret – et perfekt område å ta en lunsj. Den høye ruten gir et flott skue over vannet Gjende. I de bratteste partiene på denne ruten kan du holde deg fast i kjetting for ekstra trygghet.

Dag 4: Gjendetunga

Vandretur: Gjendetunga (Fra Gjendebu)

Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 3-5 timer
Avstand: 10 kilometer
Stigning: 520 meter
Nedstigning: 520 meter

Gjendetunga er turen hvor vi nyter en kortere distanse, men uten å gå glipp av majestetisk utsikt. Gjendetunga tårner over hytta Gjendebu og er en tur man ikke vil gå glipp av om man befinner seg i dette området. På en klar dag nyter vi lunsjen på toppen med 360 graders flott utsikt over grønne Gjende, og fjellmassivene i øst og vest. 

Dag 5: Svartdalen

Vandretur: SvartdalenVanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 6-8 timer
Avstand: 14 kilometer
Stigning: 610 meter

Vandringen gjennom Svartdalen gir et fantastisk utsikt over de omliggende fjelltoppene. I disse områdene har det vært gjentatte diskusjoner om hvilke topper som er mest krevende og hvilken som faktisk er høyest. Selv om man lenge trodde at Knutsholstinden var den høyeste toppen, vet vi i dag at Knutsholstinden er 2341 meter, mens Store Skagastølstinden er 2405 meter høy. William Cecil Slinsby som var først opp på Store Skagastølstinden tok med seg en melkekone opp for å bevise at det kun var en enkel stigning «for kvinner».

Dag 6: Torfinnsbu - Eidsbugarden

Vandretur: Torfinnsbu ↔ Eidsbugarden

Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 8-10 time(r)
Avstand: 20 kilometer
Stigning: 570 meter

Ruten mellom Torfinnsbu og Eidsbugarden er også den siste etappen av den Historiske Vandreruten i Jotunheimen. Ruten tar deg vestover fra Torfinnsbu til Eidsbugarden. Turstien går langs Bygdin, og når så høyt som 1600 meter over havet, og ned mot Eidsbugarden. Eidsbugarden er det mest besøkte fjellområdet nord for Alpene.

Dag 7: Eidsbugarden - hjem

Båt: (M/B Bitihorn) Eidsbugarden → Bygdin: 11:30 → 13:15

Båt-tur på Bygdinvannet med historiske M/B Bitihorn. Båten går daglig mellom Bygdin, Torfinnsbu og Eidsbugarden hele høysesongen.

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Transport

Reisen inkluderer transport fra Oslo til Gjendesheim med Valdresekspressen, båt over Bygdinvannet og Valdresekspressen fra Bygdin tilbake til Oslo.

Bagasjetransport

Bagasjetransport er inkludert i prisen, og omfatter:

 • Fra Gjendesheim DNT til Memurubu
 • Fra Memurubu til Gjendebu DNT
 • Fra Gjendebu DNT til Torfinnsbu DNT
 • Fra Torfinnsbu DNT til Fondsbu DNT
Måltider

Turpensjon inkluderer frokost, matpakke og middag. Ønsker du annen drikke til middagen eller snacks/sjokolade på turen, kan dette kjøpes på hyttene. Det er mulig å fylle termos med varm drikke (mot betaling) og drikkeflasker med vann (gratis) på alle overnattingsstedene.

Overnatting
Pakkeliste

Her kommer det tekst om hva man bør ha i sekken, og at man får kart og beskrivelse når man bestiller.

Se flere av våre vandreturer