Topptur – Torfinnstindtraversen

Topptur – Torfinnstindtraversen

Torfinnstindtraversen er en av klassikerne i Jotunheimen, og tar deg over fjellet Torfinnstindanes tre topper, som alle er over 2000 meter høye. Turen over Østre Tofinnstind (2120 m.o.h.), Midtre Torfinnstind (2112 m.o.h.) og Vestre Torfinnstind (2095 m.o.h.), er både krevende, eksponert og luftig. Turen byr på fire rappeller (nedfiring med tau), og har flere partier som krever både lett klyving og klatring i grad 2-3. Torfinnstindtraversen passer derfor utmerket for spenningssøkende og spreke fjellfolk, som liker en utfordring.

Ruta byr på spektakulær panoramautsikt over Jotunheimen, som i seg selv er verdt turen. I tillegg er du garantert en mestringsfølelse uten sidestykke, etter å ha tilbakelagt en mildt sagt utfordrende rute over disse tre gigantene. Hvor mange er det vel som kan skryte av å ha besteget tre 2000-meterstopper på én og samme dag?!

Det majestetiske fjellet med sine tre topper ligger i den sørlige delen av Jotunheimen, ved Bygdins(innsjøen) bredder, i Vang kommune. Den enkleste måten å komme seg dit, er ved å ta båten M/B Bitihorn fra Bygdin og hoppe av på Torfinnsbu. Fra Torfinnsbu starter stigningen opp mot den første toppen, Østre Torfinnstind, nærmest direkte. Fra Østre fortsetter man videre over Midtre, og så til Vestre, før man kommer ned i Langedalen og går tilbake til Torfinnsbu.

Turens varighet vil kunne variere en del, men som et utgangspunkt vil den ta fra 9 til 12 timer å gjennomføre.

Turbeskrivelse

  • Distanse: 10,5 kilometer (start til slutt)
  • Stigning: 1200 meter
  • Vanskelighetsgrad: Krevende
  • Varighet: 8-12 timer

Beskrivelse

Fra Torfinnsbu følger ruta den merkede stien mot Gjendebu opp Torfinnsdalen, til terrenget flater ut noe. Her svinger man til venstre inn på en umerket sti, som leder opp og inn i en renneformasjon, som fører til første topp. Her blir det en del klyving, som etterhvert blir noe luftig. Etter at første topp er nådd, og 1059 høgdemeter tilbakelagt, tas klatreutstyret fatt. Første rappellering går et stykke ned i det 100 meter dype skaret mellom østre og midtre tind. Det blir så en del klyving og småklatring videre opp til midtre tind, før det et par meter fra toppvarden venter en ny rappell ned mot den vestre og siste av tindene. Denne rappellen er av det luftige slaget, da det nesten er litt overheng her. Etter denne er det noen meter ut til neste rappell, men først må man opp et parti som er gradert 2+, og som for enkelte kan være ganske krevende. Den nest siste rappellen er kort og enkel, mens den siste er dagens lengste og kanskje luftigste, da man skal langt ned i et mørkt, trangt skar. Fra skaret og opp til siste topp er det litt utsatt i enkelte partier med klatregrad 2+, som ligger ganske luftig og eksponert til. Når man så når den vestre tinden, kan man skue tilbake på- og beundre det majestetiske fjellmassivet man har tilbakelagt. Deretter venter en bratt nedstigning på over 1000 høydemeter, og turen går tilbake mot Torfinnsbu.

Hvem passer turen for?

Ettersom turen er utfordrende både fysisk og teknisk, og rett utstyr og kunnskap er essensielt, kan turen kun gjennomføres ledsaget av en erfaren, sertifisert guide, med nødvendig utstyr og erfaring. Selv med guide, stiller turen strenge krav til klatreren, både hva angår fysisk form og kunnskap. Det å bestige tre 2000-meterstopper på en dag krever både utholdenhet, god fysisk form for øvrig, og erfaring med å ferdes i fjellet. Ettersom turen byr på rappellering, må man selv ha erfaring med sikring av tau og bruk av prusikknuter, for ikke å sinke turfølget. Dersom du ikke har erfaring med dette på forhånd, kan du bestille klatrekurs dagen i forveien.

Når bør man reise?

Ettersom den enkleste måten å komme seg til Torfinnsbu er med båt, er sesongen for denne turen mellom slutten av juni og midten av september, som er da Bitihorn-båten går.

Book din tur over traversen nå:

Loading…

Sjekk ut alle våre andre utflukter.