Topptur og Fjelltopper

Del:
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Begrepet topptur er viden brukt i vårt ganske land, men hva legger vi egentlig i det?

Toppturer benyttes kanskje flittigst til å beskrive vinteraktiviteten hvor skiløpere tar seg til en snøkledd fjelltopp, for så å sette utfor på ski ned igjen. Men toppturer er på ingen måte begrenset til én årstid.

Topptur er heller ikke et ”beskyttet begrep”, og nøyaktig hva folk legger i det kan være omtrent like forskjellig som folk selv. En ting er imidlertid klart; det dreier om en tur som tar turisten opp til en fjelltopp.

For noen er det nok med 300 meter med fjell under beina- mens det for andre må over 1000 meter til før de regner det som en ”topptur”, og ikke en alminnelig fjelltur. Uavhengig av høydemeter eller meter over havet, ligger det imidlertid ofte til begrepet at en topptur skal være av det litt utfordrende slaget- og det er det ikke nødvendigvis høydemetrene som avgjør. For mens Norges og Nord-Europas høyeste fjell, Galdhøpiggen, med sine 2469 moh, byr på en fin topptur for både voksne og barn, finnes det langt lavere, men likevel mer utfordrende topper- som må klatres for å komme til topps, og egner seg best for spesielt interesserte og høyst erfarne fjellfolk.

En skikkelig utfordring er det mange er ute etter, når de gir seg i kast med å bestige et fjell. En topptur er derfor gjerne en tur som krever noe av en selv, og det dreier seg ofte om fjell med solid stigning og distinkte topper- ikke koller uten betydelig stigning, som man kan spasere opp på uten nevneverdig anstrengelse.

Nøyaktig hva som legges i begrepet er uansett ikke det vesentlige- det er hva man får ut av turen. Og for alle som ikke er fjellgeiter, som lever livet i bratte fjellsider, er å begi seg ut på en topptur en anledning til å utfordre seg selv, og teste egne grenser. Og ved å investere tid, engasjement og fysisk anstrengelse i noe som – bokstavelig talt – tar en til nye høyder, vil man oppleve det svært givende på flere måter, når man når det målet man har satt seg fore.

Ikke bare får man kjenne på en herlig mestringsfølelse. Kanskje opplever man også å måtte pushe sine egne grenser, og at man vokser på erfaringene man gjør seg utenfor den trygge komfortsonen. Det i seg selv gir lønn for strevet, men man blir også belønnet med en spektakulær utsikt. Det er noe helt eget, nærmest berusende, ved å stå på ”toppen av verden”, og å se verden fra et perspektiv man sjelden gjør, og som slett ikke er alle forunt.

Toppturen blir nærmest en flukt fra ”virkeligheten” og hverdagens mas og jag, som både kan gi en ny energi, og bringe fram alt fra sterk lykkefølelse, til letthet og en dyp indre ro. Det å se verden ligge der under en, stor og fredfullt, kan sette livet i perspektiv, og lett få hverdagens problemer til å virke små og ubetydelige.

På toppen av det hele (ordspill ikke tilsiktet!) er frisk luft, mosjon og aktivitet bra for både kropp og sjel. Vi vet – det er nesten litt for godt til å være sant!

Les mer om våre sommer toppturer:

Guided tour(s)

Toppturer: Det beste av det beste (6-Dager)
Vi har håndplukket våre favorittopper i Jotunheimen for å sette sammen en skikkelig toppturpakke! Etappene er lange og kan være krevende så vær sikker på at du vet hva du melder deg på. Utsiktene og stiene er til gjengjeld noen av de beste i landet.

Guided tour(s)

Toppturer: Torfinnstindtraversen
Torfinnstindtraversen er en av de mer ekstreme turene vi byr på. Her krysser vi Østre Tofinnstind (2120m), Mitre Torfinnstind (2112m) og Vestre Torfinnstind (2095m) i løpet av en dag.

Guided tour(s)

Toppturer: Kvitskardtinden
Kvitskardtinden er med sine 2193 meter over havet Norges 59. høyeste fjell. På toppen troner en imponerende varde, som kanskje er av de største og mest forseggjorte blant 2000-metringene.

Guided tour(s)
Best seller

Toppturer: Østre Torfinnstind
Heng med på en dagstur eller fler-dagsturer opp til Torfinnstind på 2119 meter over havet!

Guided tour(s)

Toppturer: Nørdre Kalvehølotinden
På 2019 moh har Nørdre Kalvehølotinden mange likheter med Torfinnstind, men her er det enklere å nå toppen. Et godt alternativ for nybegynneren.

Guided tour(s)
Best seller

Toppturer: Uranostind
Uranostind (2,157 m.o.h.) er et ikonisk fjell og omtales ofte som det vakreste fjellet i Jotunheimen. Den karakteristiske spisse toppen og isbreene som ligger ved siden av, er synlig fra langt hold. Dette er en spennende og mangfoldig tur hvor du får oppleve alt fra å vandre på eggen av Uranostind til gå, klatre og kløyve ut på isbreen. Utsikten er rett og slett fantastisk!

Guided tour(s)
Best seller

Toppturer: Falketind
Dette er nok en av de mest krevende og samtidig flotteste turene i Jotunheimen. Her Går du over to isbreer, Falkebre og Stølsnobreen, og det blir både kløyving og vandring. Utsikten på veien og fra toppene er det bare å glede seg til! På denne turen er det en erfaren og lokal kjent guide som sørger for at det blir en trygg og fin tur.

Guided tour(s)

Toppturer: Store Knutsolstinden
Det majestetiske pyramideformede fjellet Store Knutsholstind, også kjent som Knutsholstinden, er det høyeste av fjellkjeden Knutsholstindanes tre fjell. Giganten som strekker seg 2341 meter over havet, som også er kjent som Kongen av Gjendealpene – en fjellkjede mellom Gjende og Bygdin i den sørøstlige delen av Jotunheimen – rager over alle de omkringliggende fjellene.