Topptur – Store Knutsholstind

Om Knutsholstind

Det majestetiske pyramideformede fjellet Store Knutsholstind, også kjent som Knutsholstinden, er det høyeste av fjellkjeden Knutsholstindanes tre fjell. Giganten som strekker seg 2341 meter over havet, som også er kjent som Kongen av Gjendealpene – en fjellkjede mellom Gjende og Bygdin i den sørøstlige delen av Jotunheimen – rager over alle de omkringliggende fjellene. Fra toppen er det spektakulær utsikt over omgivelsene, og på klare dager kan man faktisk se hele veien til Nordmarka i nærheten av Oslo.

Knutsholstinden var tidligere ansett for å være Norges høyeste fjell. I realiteten er det er det 13. høyeste.

Leirungskampen, Leirungstindane og Store Knutsholstind sett fra Østre Torfinnstind
Leirungskampen, Leirungstindane og Store Knutsholstind sett fra Østre Torfinnstind. (Bilde fra Ståle Rudiløkken)

Historie

Kongen av Gjendealpene var roten til en feide mellom to kjente fjellklatrere i tidligere tider. Fjellet ble opprinnelig ansett for å være regionens mest krevende å bestige, og striden handlet nettopp det – om dette virkelig var tilfellet. Johannes Heftye med følge ble den første til å bestige den «ubestigelige» toppen sommeren 1875. Denne prestasjonen ble imidlertid overskygget av William Cecil Slingsby allerede i 1876, da han ble den første til å bestige Store Skagastølstind, på 2405 moh. Heftye insisterte på at sistnevnte topp var i en klasse for seg selv, og langt mer krevende å bestige enn Knutsholstinden. Senere tok han også med seg ei lokal gårdsjente til toppen av Knutsholstinden, for å bevise at den var så enkel at selv en kvinne kunne klare å bestige den.

I dag verserer det ingen tvil om at Store Skagastølstinden er en langt mer krevende topp å bestige, og den er en arena for klatrere. Knutsholstinden er derimot en topp som kan nås av de fleste – gitt at de har litt erfaring i fjellet. Den er imidlertid ikke blant de aller enkleste toppene, da den er temmelig bratt. Oppstigningen er imidlertid ikke teknisk krevende, hvis man følger den normale ruten til toppen.

Beskrivelse

Kongen av Gjendealpene ligger i Jotunheimen nasjonalpark, i Vågå kommune.

Den vanligste ruten til toppen av denne majestetiske giganten følger vestflanken fra Svartdalen. Mellom Gjendebu og Torfinnsbu – de to vanligste utgangspunktene – går det en merket sti gjennom Svartdalen, som for øvrig sies å være den vakreste dalen i nasjonalparken.

For å starte oppstigningen til Knutsholstinden, forlater du stien ved den lille innsjøen nord i Svartdalen, og følger merkingen opp vestflanken til toppen. Denne stien er ikke så tydelig merket som en vanlig DNT-sti, derfor er det viktig å være ekstra oppmerksom, spesielt i begynnelsen av oppstigningen. Lenger oppe blir tråkket tydeligere, og veien til toppen lettere å finne. Men, dersom det er dårlig sikt i området, bør man være ekstra forsiktig. Hvis man havner for langt utenfor stien, kan man møte på flere bratte skrenter som kan by på problemer. Spesielt på vei ned kan man lett miste stien på enkelte steder. Veien opp til toppen er også jevnt over ganske bratt, med en del partier som kan være glatte, og mye løs stein.

Fra Gjendebu er turen til Knutsholtinden ca 8 kilometer lang hver vei, med en stigning på nesten 1400 høydemeter, og tar rundt 6-8 timer. Fra Torfinnsbu kan man forvente 7-9 timer.

Hvem passer turen for?

Selv om turen ikke er teknisk utfordrende, anses den som krevende. Stigningen opp til toppen er jevnt bratt (det samme er nedstigningen fra Svartdalen til Gjendebu), og krever god utholdenhet. Turen er derfor anbefalt for folk i god fysisk form, som helst er litt fjellvante.

Når bør man reise?

Ettersom man er avhengig av båt enten man starter fra Gjendebu eller Torfinnsbu, begynner sesongen i juni, når snø og is har smeltet i området, og varer ut september. Som med andre populære destinasjoner vil det være mer trafikk i høysesongen (juli og august) og i helgene, mens hverdager og lavsesong er roligere.

Man bør merke seg at denne turen blir ekstra krevende under visse værforhold. I regn kan turen bli ekstra utfordrende, da steinene man går på blir våte og glatte.

Book turen din til Store Knutsholstind her:

Loading…Sjekk ut alle våre andre utflukter.