Om Svartdalen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 14 kilometer (start til slutt)
 • Stigning: 610 meter
 • Varighet: 5–8 timer

Den populære vandreruten fra Torfinnsbu til Gjendebu fører deg gjennom Svartdalen, som gjerne omtales som Jotunheimens vakreste dal. Når du vandrer gjennom denne frodige dalen, vil majestetiske tårnhøye topper omringe deg, hvorav flere av dem over 2000 meter høye.

Reisen starter ut fra Bygdin, hvor du følger den historiske Bitihornbåten til Torfinnsbu. Her, ved Bygdins bredder, finner du DNT-hytta som har best adgang til flest 2000-meterstopper av dem alle. Herfra går stien bratt opp, og fører inn i Svartdalen. Der flater terrenget ut, og er relativt lettgått i åtte kilometer.

Under siste del av turen, vil det majestetiske fjellet Knutsholstind være din følgesvenn. Denne 2342 meter høye giganten – også kjent som kongen av Gjendealpene – ble i tidligere tider ansett som Norges høyeste fjell. Det er imidlertid det 13. høyeste.

Når du passerer denne pyramideformede majesteten, og legger den vakre dalen bak deg, går du løs på en svært bratt nedstigning mot Gjende. Om lag 500 høydemeter over bare noen få kilometer, for å være nøyaktig. Når du nærmer deg Gjendebu – som er DNTs eldste hytte – vil du bevege deg gjennom fjellsider tettvokst av bjørkeskog, og vandre gjennom vakre blomsterenger sammen med beitende kyr mens landskapet åpner seg mot Gjendebu. Når du beveger deg nedover fjellsiden, anbefales en stopp for å nyte den flotte utsikten over Gjendes smaragdgrønne bredder.

Fra Gjendebu hopper du på en av Gjendebåtene, som tar deg til Gjendesheim, hvor turen ender. Tiden man bruker på fotturen gjennom Svartdalen vil være på et sted mellom 5-8 timer. Siden reisen avhenger av to båter, gir det deg imidlertid bare 6,5 time hvis du skal gjennomføre turen på en dag. Skulle det vise seg å bli vanskelig, kan du også overnatte på Gjendebu. Beliggende på 995 meter over havet, midt i krysningen mellom høyfjell og skog, med et rikt utvalg av topper og isbreer du kan utforske, samt muligheter for fjellfiske, eller til og med strandliv med bading og volleyball, er kanskje ikke det et dårlig alternativ i det hele tatt.

Svartdalen turkart

Svartdalen ligger i den østlige delen av Jotunheimen, og tar deg gjennom kommunene Vågå i Gudbrandsdalen og Vang i Valdres. Ruten er 14 kilometer lang (punkt-til-punkt), og har en stigning på 610 meter. Den er derfor ikke veldig vertikalt utfordrende.

Historie

Fjellsjøene Gjende og Bygdin, og omkringliggende fjellområder, regnes som fødestedet til DNT, og den historisk signifikante norske fjellturismen.

Området ble tidligere ansett å være hjemmet til Norges høyeste fjelltopper, hvorav flere har vært roten til krangler mellom fjellklatrere i tidligere tider. «Kongen av Gjendealpene» var opprinnelig ansett for å være regionens mest krevende topp å bestige, men den Engelske fjellklatreren William Cecil Slingsby – som var den første til å bestige Store Skagastølstinden (2405 moh.), og som gjerne omtales som «den norske tindesportens far» – tok med seg en lokal gårdsjente på sin ferd opp Knutsholstinden, for å bevise at «selv kvinner» kunne klare dette.

Gjendebu har også fått sitt navn skrevet inn i den norske musikkhistorien, ettersom Gjendine Slålien, som fødtes her i 1871, trollbandt den verdensberømte norske komponisten Edvard Grieg med sin vakre folkesang på slutten av 1800-tallet. Gjendine var til stor inspirasjon for Grieg, og han brukte mange av hennes folkesanger i sin verdenskjente musikk.

Hvem passer turen for?

Turen anses som krevende, og anbefales for folk i god fysisk form. Bortsett fra bratt stigning og nedstigning i endene av Svartdalen, er ruta ganske lettgått.

Nedstigningen til Gjendebu er spesielt bratt, og blir ekstra krevende hvis steinene du går på er våte og glatte.

Dette bør du ha med deg på tur:

 • Kart, kompass og kartmappe
 • Fulladet mobiltelefon
 • Mat og snacks
 • Drikkevann
 • Vind- og vanntett jakke og bukse
 • Lue og votter
 • Ekstra skift, f.eks. ullundertøy
 • Toalettpapir
 • Sitteunderlag
 • Solbriller og solkrem
 • Gnagesårplaster
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Penger og/eller kort

Beste tiden å besøke Svartdalen?

Siden reisen er avhengig av båttransport, begynner sesongen i juni, når snø og is har smeltet i området. Den varer ut september.

Som med andre populære destinasjoner vil det være mer trafikk her i høysesongen (juli og august) og i helgene, mens det i hverdager og lav(ere) sesong er roligere.

Alle våre utflukter i Svartdalen

Oppdag Jotunheimen: Den Grønne Ruten (6-dager)

Ta deg en tur i Jotunheimen Nasjonalpark med en selv-guidet tur. Overnatting, mat, og bagasjetransport er inkludert i prisen. Det eneste du trenger å gjøre er å komme deg ut og oppleve den fantastiske naturen.

Oppdag Jotunheimen: Den Røde Ruten (8-dager)

Utvid den grønne ruten med en guidet tur over Besseggen, samt en ekstra dag med guidet tur over Uranostind.

Oppdag Jotunheimen: Den Sorte Ruten (8-dager)

Bli med på en av de mer krevende turene i Jotunheimen. Her er det 2 guidet turer, til Torfinnstind og Uranostind. Men også de to selv-guidet turene til Bukkelægret og Besseggen.

Historisk Rute Jotunheimen (7-dager)

Følg sporene til pionerene i den norske fjellhistorien på denne historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden, gjennom Jotunheimen nasjonalpark.

Historisk Rute Jotunheimen (5-dager)

Følg sporene til pionerene i den norske fjellhistorien på denne historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden, gjennom Jotunheimen nasjonalpark.

Oppdag Jotunheimen: Svartdalen og Besseggen (4-dager)

Kombiner to av våre vandretur favoritter, Svartdalen og Besseggen. Muligens den perfekte langweekenden i fjellet?


Svartdalen

Heng med på ikke mindre enn 2 fantastiske båtturer i Jotunheimen. Gjendebåten på Gjende og M/B Bitihorn på Bygdin. I tillegg til Jotunheimens vakreste dal Svartdalen.

Sjekk ut alle våre andre utflukter.