cropped-Scanout_DSC4482_Yngve-Ask.jpg
cropped-Scanout_DSC4482_Yngve-Ask.jpg

Velkommen til Jotunheimen Travel

Del:
Pinterest
LinkedIn
WhatsApp

Bli med oss å oppdage Jotunheimen nasjonalpark!

La oss ta deg på en utflukt til magiske Jotunheimen, et 3500 kvadratkilometer stort fjellområde lokalisert i hjertet av Norge, midt mellom Oslo, Bergen og Trondheim. Her finner vi klassiske fjellturer som Besseggen, Svartdalen og Galdhøpiggen.

Historie

Området ble gitt navnet Jotunheimen – som betyr kjempene eller trollenes hjem – av den norske dikteren Aasmund Olavsson Vinje i 1862. Ettersom det blir sagt at det er nettopp det, altså hjemmet til «Jotnene» – kolossale, mytiske skapninger i norrøn mytologi. Navnet er utvilsomt passende, da området er like mystisk, trollbindende og spektakulært som navnet antyder.

Det har faktisk inspirert noen av Norges mest innflytelsesrike artister, musikere og forfattere i deres arbeid. Blant dem som har latt seg inspirere er den kjente norske forfatteren Henrik Ibsen, som detaljert beskriver den stupbratte fjellkammen Besseggen i sitt berømte stykke «Peer Gynt». Meningene om akkurat det er imidlertid delte, og enkelte mener at det er fjellkammen på det nærliggende fjellet Knutshøe han refererer til. Uansett hvilken det måtte være, kan de oppleves her. Du kan bokstavelig talt tre inn i et lite stykke litteraturhistorie, og samtidig utforske en viktig del av Norges kulturhistorie og spektakulære natur på en og samme tur.

Hvorfor besøke Jotunheimen?

Jotunheimen er hjem til en rekke majestetiske fjell, vakre innsjøer, fascinerende isbreer, og ikke minst Jotunheimen nasjonalpark. Området er fylt til randen med milelange stier, spektakulære landskap, og luft så frisk at du knapt kan tro det. Her finner man alt fra halsbrekkende actionfylte opplevelser, til familievennlige aktiviteter og utflukter. I Jotunheimen nasjonalpark kan du oppleve en nærhet til det rene, ekte og naturlige. Samt en underlig vidunderlig atmosfære av fred, ro og frihet, men også mystikk, magi og bemerkelsesverdige opplevelser. Her kan du virkelig utfordre deg selv, og kjenne på en ubeskrivelig mestringsfølelse når du når målene dine, og i samme slengen kanskje toppen av Norge? Uansett hvilke mål og turmål du setter deg for reisen, vil det utvilsomt skape minner som varer livet ut. Det spiller ingen rolle om du er nybegynner eller friluftsmenneske av rang – Jotunheimen har noe for enhver smak, uansett ferdighetsnivå.

Dette kan du oppleve her

Det er mange måter å utforske Jotunheimen nasjonalpark på. Du kan gjøre som nordmenn har gjort i generasjoner før deg, og legge ut på tur, bestige fjell og forsere daler på egne føtter – de være seg iført tursko, ski, eller truger. Du kan også klatre i fjell; enten du er proff og kan gjøre det på egen hånd, eller du foretrekker å ha med deg en guide. Hvis du er nybegynner, eller kanskje ikke i best fysiske form finnes det noe for alle. Kanskje kan via ferrata være det rette alternativet for deg, om du liker opplevelsene dine luftige. Jotunheimen har over 200 fjelltopper over 2000 meters høyde, hvorav de fleste kan nås, om så på ulike måter. Den mest populære av dem er Norges, Skandinavias, og Nord-Europas høyeste fjell – nemlig Galdhøpiggen (2469 moh) – som kan nås til fots både sommer og vinter.

Er du mer typen som foretrekker føttene dine trygt plantet nede på landjorda, kan det være at du foretrekker en tur på hesteryggen, eller kanskje på en hundeslede – enten som passasjer eller fører. Eller er kanskje en tur i beltebil mer din stil? I Jotunheimen kan du få alt. Her får du opplevelser i både pose og sekk, det er kun årstidene som setter grenser. (For eksempel vil du neppe finne det fornøyelig å gå på ski over stein og kratt på sommerstid, hvis du skjønner hva vi mener).

Vinteraktiviteter

I Jotunheimen har hver sesong sin sjarm. Vinteren gjør det berømte fjellområdet til et hvitt snøparadis, med en underlig vidunderlig fredfull atmosfære. For ikke å nevne en renhet og billed skjønnhet du neppe har sett maken til. På vinterstid kan du binde på deg et par ski, og utforske vinterens magiske effekt på landskapet, på det som må sies å være nordmenns favoritt-framkomstmiddel.

Du kan også kjøre off-piste på snowboard, stroppe på deg truger og utforske fjell og daler til fots. Alternativt kan du simpelthen nyte litt enkel moro i snøen, med aking, snøhulebygging, eller kanskje en aldri så liten snøballkrig. Du kan også hoppe på en tur med en av JVBs historiske beltebiler. Som er som en liten buss som går på snø. Kanskje foretrekker du en actionfylt dag med hundespannkjøring, eller vil du heller utforske det fjellrike landskapet til hest? Hvorfor ikke bare prøve alt?!

Sommeraktiviteter

Om sommeren er vandring i fjellene på de endeløse stiene som er den mest populære aktiviteten å ta seg til. Det er et stort mangfold av vandreruter her, som varierer i både lengde og vanskelighetsgrad. Noen vil ta deg opp på de høyeste fjellene, andre ned i de dype U-formede dalene, eller over bratte fjellkammer. Man kan også begi seg ut på isbrevandring, og utforske én (eller flere!) av de mange spektakulære og forunderlige isbreene i området.

Det er også utallige klatremuligheter, for eksempel i det populære området Hurrungane, i den sørvestlige delen av Jotunheimen. Dette fjellområdet har 23 topper over 2000 meter, hvorav mange har karakteristiske spisse topper, som bare kan nås ved hjelp av klatring. Skulle dette imidlertid være litt i overkant utfordrende, kan guidet klatring på en via ferrata være et bedre alternativ. Via ferrata er italiensk for «jernsti» og er en klatrerute gjennom områder som ofte ellers ville være utilgjengelige, men som er gjort tilgjengelig ved å sette ned jerntrinn i fjellsiden, og en langsgående stålwire som man fester en sikkerhetssele til. Via ferrata passer for alle i normal fysisk form.

Så vel som om vinteren, kan man også utforske landskapet på hesteryggen om sommeren. Man kan også kjøre med hundespann, da på hjul. Liker du opplevelsene dine actionfylte, kan kanskje også rafting være noe for deg? Her er mulighetene er endeløse!

Vårt mål er å vise deg så mange som mulig av våre favorittsteder, i håp om å gjøre dem til dine også. Så hva venter du på? La oss vise deg Jotunheimen, da vel!

Sjekk ut alle våre andre utflukter.