Mjølkevegen: Høydepunktene på nordsiden

Mjølkevegen (Photo by Yngve Ask/Scanout)
Mjølkevegen (Photo by Yngve Ask/Scanout)

Mjølkevegen er anerkjent som en av de fineste sykkelturene i Norge. Her får man virkelig oppleve alt Valdres har å by på. Den offisielle turen strekker seg fra Vinstra til Gol, og er på totalt 250 KM. På denne ruten har vi fokusert på noen av høydepunktene på den første delen av ruten, og laget et 7 dagers program over 180km fra Lemonsjøen til Beitostølen. Ruten inkluderer i tillegg til noen av de beste strekningen, også en båttur over Bygdin sjøen med M/B Bitihorn.

Overnatting, mat og drikke inkludert:

 • All overnatting inkludert
 • Mat serveres på overnattingsstedene
 • «Matpakke-pensjon» med 3 måltider om dagen inkludert i prisen. Du finner mer informasjon her.

Transport:

 • Tur/retur fra start/stop kan kjøpes mot et tillegg
 • Transport fra siste til første etappe inngår

Bagasjetransport:

 • Fra Lemonsjø Fjellstue til Bygdin Fjellhotell
 • Fra Bygdin Fjellhotell til Tyinholmen
 • Fra Tyinholmen til Beitostølen
 • Ta med en mindre sekk til bruk på sykkel etappene og overnatting på Ruten Fjellstue og Sørre Hemsing.

Agenda:

 • Dag 1: Ankomst Lemonsjø Fjellstue
 • Dag 2: Sykling gjennom Murudalen til Ruten Fjellstue
 • Dag 3: Sykling langs Jotunheimvegen til Bygdin Fjellhotell
 • Dag 4: Tur med M/B Bitihorn over Bygdin og sykling fra Eidsbugarden til Tyinholmen
 • Dag 5: Sykle langs Kongevegen til Sørre Hemsing
 • Dag 6: Sykle over Slettefjellet til Beitostølen
 • Dag 7: Avreise fra Beitostølen

Etappe oversikt

Lemonsjø - Ruten

Dag 2: Lemonsjø Fjellstue – Ruten Fjellstue

 • Vanskelighetsgrad: Middels Krevende
 • Distanse: 58,5 kilometer
 • Stigning: 700m
 • Varighet: 3-5 timer

Turbeskrivelse

Fra Lemonsjøen starter turen på gamleveien til Randsverk og på fv 257 mot Heidal. På Leirflaten tar du til høyre på fv 442 innover Murudalen. Etter om lag 15 km, rett etter brua over Sjoa, tar du til høyre og følger vestsiden av Muru opp hele dalen. Etter hvert barer det en del oppover, og du passerer avkjørselen til Sikkilsdalssetrene. Hold rett fram også i krysset der veien mot Heimdalen tar av til høyre, på bru over Hinøgla. Nå går det ned til elva og langs denne, videre forbi vannet Slangen. Før Slangensetra tar du til høyre og følger veien langs sørsiden av Olstappen til utløpet ved bru over Espa. Ruta runder Olstappen på østsiden nesten til Skåbu og følger asfaltveien tilbake til høyre til Ruten.

Overnatting på Ruten Fjellstue
Ruten - Bygdin

Dag 3: Ruten Fjellstue – Jotunheimvegen – Bygdin Høyfjellshotell

 • Vanskelighetsgrad: Middels krevende
 • Distanse: 62,5 kilometer

Turbeskrivelse

Turen fra Ruten følger Jotunheimvegen som går mellom Skåbu og Bygdin. En idyllisk strekning med mye flott natur, aktive stølsområder og panoramautsikt. Se etter flokker med tamrein som beiter i området. Etter ca. 43 km ankommer du Haugseter Fjellstue som ligger idyllisk til ved Vinstervatn. Nyt de rolige og flotte omgivelsene, bli med på fisketur og bli servert ekte fjellkost. Det er også flere fine fotturmål i dette området.

Den siste delen av ruten går langs Vinstervatn der du med stor sannsynlighet vil møte på kyr, sauer og geiter som beiter fritt. Her kommer du tett på stølslivet, som er en viktig del av Valdreskulturen. Etter ca. 12 km møter du fylkesvei 51 (Nasjonal Turistveg, Valdresflye) og her tar du til venstre mot Bygdin og Beitostølen. Ruvende og mektig natur på alle kanter og mange flotte turmuligheter underveis, som Synshorn og Bitihorn. Her kan det til tider være en del trafikk, så vær varsom. Etter 1,4 km ankommer du Bygdin Høyfjellshotell.

Overnatting på Bygdin
Bygdin - Tyinholmen
(med M/B Bitihorn)

Dag 4: Bygdin Høyfjellshotell – M/B Bitihorn – Tyinholmen

 • Vanskelighetsgrad: enkel
 • Distanse: 32km (28km Båt, 3-4km sykkel)
 • Stigning: 220 meter
 • Varighet: 2-2,5 time

Turbeskrivelse

Etter frokosten på Bygdin er det tid for å oppdage området. Turer opp til Bitihorn, Synshorn (ev via Synshorn via ferrata – må forhåndsbestilles) eller til idylliske Fagerdalen er muligheter. På en fin sommerdag frister det kanskje med et bad?

13.30 blir du med båten M/B Bitihorn over Bygdin til Eidsbugarden. Herfra er det 3 km på sykkel fram til Tyinholmen ved bredden av Tyin.

Det er fortsatt noe igjen av ettermiddagen, og vi anbefaler f.eks. en sykkeltur inni Koldedalen eller en tur opp til Utsikten.

Overnatting på Tyinholmen
Tyinholmen - Sørre Hemsing

Dag 5: Tyinholmen – Sørre Hemsing

 • Vanskelighetsgrad: Enkel til middels krevende
 • Distanse: 50 kilometer
 • Stigning: 536 meter
 • Varighet: 3-5 timer

Turbeskrivelse

Fra Tyinholmen følger du grusveien (fv 252) der du sykler langs Tyinvatnet. Fra Tyinholmen til der du møter fv 53 er det ca. 17 km. Herfra følger du fv 53 ned til Tyinkrysset, ca. 4 km. Her kan det være en del trafikk, så vær varsom.

Fra Tyinkrysset anbefaler vi å sykle langs den historiske Kongevegen til Øye (Her er det fremdeles noe veiarbeid på E 16 i første del av 2019 samt noe mer trafikkert, så vær oppmerksom). En avstikker til Øye Stavkirke langs gamle E 16 anbefales (ca. 2 km en vei). Tilbake i krysset med Kongevegen sykler du videre på Vennisvegen langs nordsiden av Vangsmjøsa til Hensåsen. Følg skiltingen mot E 16 et stykke nedover bakken til Sørre Hemsing.

Overnatting på Sørre Hemsing
Sørre Hemsing - Beitostølen

Dag 6: Sørre Hemsing - Beitostølen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 30 kilometer
 • Stigning: 1100 meter
 • Varighet: 3-6 timer

Turbeskrivelse

Fra Sørre Hemsing sykler du oppover igjen til Hensåsen og fortsetter mot Slettefjellvegen. Ta til venstre inn på Slettefjellvegen og følg denne mot Beitostølen. En liten stopp med en 10 min gåtur Sputrefossen anbefales. Turen oppover mot Slettefjell er vakker, men krevende – da det er en stigning på ca. 500 høydemeter. På toppen av Slettefjell er du på 1315 meter og med spektakulær utsikt. Vær varsom når du triller nedover da det er ganske bratt og blir fort glatt på grusveien. En drøy km etter Mugnestølen, ved Fleinsendin, tar du til høyre videre langs Slettefjellvegen og triller nedover til Lykkja og fortsett videre til Beito.

Nå venter den siste stigningen, ca. 3 km opp til Beitostølen (følg skilting til venstre). I krysset i sentrum tar du til venstre og er framme på tunet til Radisson BLU hotellet.

På Beitostølen er det et rikt tilbud av både aktiviteter og serveringssteder og er et godt utgangspunkt for mange fine naturopplevelser, både til fots og på sykkel.

Overnatting på Radisson BLU Beitostølen
Overnatting

Lemonsjø Fjellstue & Hyttegrend

Om Lemonsjø

Lemonsjø Fjellstue & Hyttegrend ligger 870 moh ved sydenden av vakre Lemonsjøen på FV 51 Valdresflyvegen i Jotunheimen. Her er mulighetene gode for flotte friluftsopplevelser, et hyggelig opphold og et bedre måltid! Om du vil slappe av på fjellet, bestige en topp, be til “gjestebod” eller samle kollegaer er Lemonsjø, en tradisjonell, familiedrevet Fjellstue, et ypperlig utgangspunkt.

Inne på fjellstua er det 4 rom, med nydelig utsikt over Lemonsjøen eller fjellene.

Rommene har bad med dusj og toalett, sittegruppe med bord, skrivebord, klesskap og deilige senger. Peisestua er til fri benyttelse for en hyggelig kveld foran peisen med noe godt i glasset, TV titting og avslapping.

Aktiviteter rundt Lemonsjø

Tips fra Lemonsjø:

Det finnes fine bademuligheter i nærområdet. En forfriskende dukkert i krystallklart, rent vann, frister helt sikkert. Friskt er det i hvert fall, for vannet kommer neppe over 15 grader om sommeren. Ved Lemonsjøen, i elven Rinda eller Tessevatnet finnes de beste plassene.

Tur til Gråhø. Gråhø ligger mellom Lemonsjøen og Flatningen/Melingen. Høyeste punkt er 1290 moh. Fra toppen av Gråhø har man en flott utsikt mot Jotunheimen, Heidalsmuen og Feforkampen og ikke minst mot Rondane og Dovrefjell. Man ser også ned på Flatningen og Melingen samt mange andre tjern og småvann. Turen går først gjennom skogsterreng før man kommer opp på snaufjellet. Turbeskrivelse: Fra Lemonsjø Fjellstue/Lemonsjøen Fjellpark. Følg merket og skiltet sti gjennom hyttefeltet øst for fjellstua. Turen ned kan gås om Slomba hvis man ønsker en rundtur. Fra Randsverk: Følg merket sti til Lemonsjø Fjellstue. Turen er lett og merket/skiltet helt til toppen. Lengde: ca 4,5 km, Tid: ca 2 timer Høydeforskjell: ca 430 meter
Ruten Fjellstue

Om Ruten

Ruten ligger langs Bjørnsonvegen øverst i Espedalen i et område vi kaller Elgland. Her går et av Europas største og og mest spesielle elgtrekk.
I Espedalen, som også beskrives som " den vennlige villmark" finner du et flott turterreng i skog, høyfjell og flere sammenhengende fjellvann.

Fra toppen av Ruten (1517 moh) kan du se 93 fjelltopper i Jotunheimen over 2000 moh i tillegg til Rondane, Dovrefjell og like til Gaustadtoppen. Ruten Fjellstue er et godt valg for alle som elsker vinter, ski og snø. Sommeren og høsten er tid for turer til fots, i kano og kajakk eller på sykkelen
Bygdin Høifieldshotell

Om Bygdin

Bygdin Høifieldshotell ligger på 1065 moh rett ved innsjøen Bygdin og 12 km nord for Turiststedet Beitostølen. Rett utenfor døren for oss starter Jotunheimen nasjonalpark med mange merkede turstier og der finner vi også de høyeste fjellene i Norge. Den kjente fotturen Besseggen er kun 20 km unna. På innsjøen Bygdin går i sommersesongen en flott rutebåt (MB Bitihorn fra 1912) 2 ganger daglig.

Hotellet har vært i drift siden 1897. Dette gir mange særegne rom, noen med enkel standard, noen historiske, og noen nyoppussede. Noen rom har dusj og toalett, på andre rom er det håndvask på rommet - og bad samt toalett i korridoren. På disse rommene finner du morgenkåpe og tøfler du kan bruke. Sauna og dusj i første etasje.

Vi ønsker å beholde den ‘gamle gode’ stilen med sin lune atmosfære. Møbler og annet helt tilbake til da huset ble bygget finnes ennå rundt om i korridorer, salonger og rom - vi mener det gir huset sjel.

Her er plassen for fjellstøvler, skisko, pensko, sykler og våre firbente venner.

Bygdin Høifieldshotell has been operated since 1897. With this history you will find several extinguished rooms, some historical and some brand new. Some with a bath and shower, and some rooms with access to bath in the hallway. These rooms include a housecoat/robe and slippers. All rooms have access to sauna and shower in the first floor.

Bygdin Høifieldshotell try to keep the old style and atmosphere. Furnitures and other equipment around the building can be traces back through history and gives the building its soul.

There is also space for mountain boots, ski shoes, dining shoes, bikes and of course space for your dogs.

Aktiviteter rundt Bygdin

Bygdin er det perfektet stedet for å starte ulike sykkelturer eller vandringer.

Ta en tur langs Bygdin sjøen med sykkel eller til fots. Ruten er flat og går på grusvei, og er en enkel rute å gå eller sykle. Turen er kun 6km lang og derfor meget enkel, og passer nok best som en rolig tur for å nyte omgivelsene.

For en større utfordring kan du prøve deg på Via Ferrata til Synshorn. 400 høydemeter til toppen, men med guide og utstyr, samt en godt utstyrt og sikker løype, er dette en kjempe opplevelse som kan anbefales på det sterkeste. Turen tar ca 4 timer og er vell verdt turen til toppen.
Tyinholmen

Om Tyinholmen

Tyinholmen er blant de eldste og mest tradisjonsrike turiststedene i Jotunheimen. Stedet ble etablert allerede i 1892 og har siden vært i kontinuerlig drift, hele tiden eiet av den samme familien. Bygningsmasse og fasiliteter har blitt utvidet og oppgradert underveis og tilpasset ulike tiders forventninger. Stedets praktfulle omgivelser og unike atmosfære har hele tiden vært den samme.

Tyinholmen har totalt 80 senger og du kan velge mellom komfortable hytter, rom eller leilighet. Etter dagens aktivitet vil du sove godt i solide senger med Jensen madrass.

Hyttene har fra 5 til 8 senger, stue, kjøkken og nylig oppgradert bad og toalett. Hyttene er komfortable med rustikt interiør og solide møbler. Det er spisestue med sitteplass til 6 personer og sentralt i stuen er det en hyggelig peis.

Vi vil anbefale Tyinholmens anerkjente kjøkken som tilbyr solid norsk fjellkost basert på råvarer fra området. Vi serverer alle måltider i spisesalen.

I hovedbygningen på Tyinholmen har vi mange hyggelige oppholdsrom inkludert resepsjon, spisesal, peisestue, bar og selskapslokaler. I salongen kan du trekke deg tilbake med en bok fra vår lille samling med fjellitteratur. Menst i underetasjen har vi dusjanlegg med badstue, som er et populært valg etter fjellturen.

Aktiviteter rundt Tyinholmen

Fra Tyinholmen går det en 9 km lang anleggsvei inn Koldedalen til foten av Falketind. Fra sykkelsetet kan du oppleve et spektakulært høyfjellsterreng med imponerende utsyn til breer, fossefall, blågrønne fjellvann og flere kjente 2000 meters topper.

Den kanskje mest spektakulære sykkelturen med utgangspunkt fra Tyinholmen er å følge gamle veien fra Tyin mot Årdal, også kjent som «1000- meteren». Veien går i fjellsiden i omtrent 1000 – meters høyde over dalen. Stedvis er det meget bratt ned og fjellområdet Hurrungane åpenbarer seg underveis mens du sykler nedover. Ned fra høyeste punkt på vegen, slynger den seg i ca. 40 svinger helt ned til grusvegen møter Riksveg 53 noen snaue kilometer fra sentrum på Øvre Årdal. Retur tilbake til Tyin kan gjennomføres med Valdresekspressen eventuelt med sykkel samme vei for de superspreke!
Sørre Hemsing

Om Sørre Hemsing

Sørre Hemsing er en gård rik på tradisjoner. Opprinnelig var dette en går med totalt 8 hus, som bel bygget mellom 1700 og 1900 tallet. På denne turen så er det Gamlestøga som vi er så heldige å få benytte.

Gamlestøga er som navnet forteller, et enda eldre hus. Her er det to soverom; ett med enkeltrom og ett dobbeltrom. Også her er det moderne komfort i historisk stil. Dusj og toalett i Oppistøga.

Radisson Blu Mountain Resort Beitostølen

Om Radisson Resort Beitostølen

About Beitostølen ResortFørsteklasses høyfjellshotell med 127 rom hvorav 30 suiter. Ligger ved porten til Jotunheimen og Langsua Nasjonalpark. Med shoppingmuligheter og restauranter innen kort avstand. Stor konferanseavdeling med plass for inntil 500 personer i samme sal. I hotellets underetasje kan hotellet by på innendørs svømmehall, treningssenter, squash-hall,  solarium og badstuer samt egen SPA-avdeling. Hyggelig Lobbybar og  dansebar. WLAN på alle hotellrom og fellesarealer

Aktiviteter rundt Beitostølen

Beitostølen Sommerpark: Bob-bane, olabilbane, høydebane for barn, bumper boats, store trampoliner, stolheis til sykler og folk. Her vil hele familien kose seg.

Lyskappellet: Økumenisk kapell ved Beitostølen Helsesportsenter, 2 km sør for Beitostølen, med glassmalerier tegnet av Ferdinand Finne

Olestølen, en levende støl: På Ølestølen, 15 min. nord-øst for Beitostølen kan du hilse på dyrene, smake stølskost og kjøpte god hjemmelaget ost.Loading...For more options, see all our excursions.