Om Besseggen turen

 • Vanskelighetsgrad: Krevende
 • Distanse: 13.6 kilometer (start til slutt)
 • Stigning: 1,100 meter
 • Varighet: 6–9 timer

Den populære Besseggen-turen tar deg gjennom det ville, vakre og varierte Jotunheim-landskapet, og over den spektakulære, bratte og noen steder svært smale fjellkammen Besseggen, som stuper fire hundre meter rett ned i innsjøen nedenfor. Med den dypblå innsjøen Bessvatn på den ene siden, og Gjendes smaragdgrønne vann på den andre, byr turen over Besseggen på fantastisk utsikt over det unike landskapet, som området er så kjent for. Ruten tar deg gjennom mange unike og særegne områder. Her er det gode muligheter for å knipse mang et blinkskudd, på det som utvilsomt vil være en minneverdig tur gjennom et lite stykke norsk kulturhistorie.

Ruten over Besseggen går fra Gjendesheim til Memurubu, eller omvendt – som er det enkleste alternativet. De fleste velger å gå Besseggen på denne måten, ved å ta båt over Gjende til Memurubu og gå østover. Gjør man det vil man komme til å klatre oppover, heller enn nedover, på de bratteste og mest utfordrende strekningene på ruta. Turens varighet er estimert til cirka 6-9 timer, pauser inkludert.

Ettersom utfarts- og endestedene Memurubu og Gjendesheim er forbundet av Gjendebåtene, behøver man ikke å gå samme i samme spor to ganger. Skulle man likevel ønske det, er det mulig å overnatte på enten Gjendesheim eller Memurubu fjellhytter – avhengig av hvor du startet fra – og ta fatt på tilbaketuren frisk og uthvilt neste morgen.

Hva er så spesielt med Besseggen?

National Geographic har utpekt Besseggen som en av verdens 20 mest spennende fotturer, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. Hvert år gjennomfører mer enn 60 000 besøkende turen i løpet av den korte sommersesongen, og det er ikke uten grunn at det er en av Norges mest kjente- og mest besøkte fjellturer.

Turen, som forfedrene våre har gått i generasjoner før oss, tar oss gjennom Jotunheimens ville og vakre landskap, som er dypt forankret i den norske folkesjela. Ikke bare tilbyr ruta en enestående utsikt over det majestetiske fjellandskapet – som i seg selv er besøket verdt, det er også en arena for nære møter med naturen – og mye mulig også dyrelivet. Her står naturopplevelsene i kø, og det er slett ikke umulig at du plutselig, for eksempel, kan stå ansikt til ansikt med et reinsdyr, eller snarere en hel flokk.

Her vil du få muligheten til å utfordre deg selv på det personlige plan, ved å krysse krevende passasjer, teste utholdenheten, og sette en eventuell høydeskrekk på prøve – noe som uten tvil vil resultere i mestringsfølelse. Alt dette mens du puster inn den friskeste luften du noen gang kan forestille deg.

Besseggen turkart

Besseggen ligger i Vågå kommune, i den østlige delen av Jotunheimen. Ruten er cirka 13-14 kilometer lang, og har en stigning på omlag 1000-1100 meter. Det høyeste punktet på turen er Veslfjellet, på 1743 moh.

Historie

Hele Gjendeområdet, som er der Besseggen befinner seg, ble kjent da forfatteren og dramatikeren Henrik Ibsen lot sin karakter, Peer Gynt, fare over den bratte fjellkammen i sitt berømte skuespill fra 1867 med samme navn. Noen år senere merket Den Norske Turistforening (DNT) opp sin første gangsti over den berømte fjellkammen, og resten er historie. Den har siden blitt en av Norges mest populære fjellturer, og besøkes flittig av folk i alle aldre og med ulike nasjonaliteter.

Hvem passer Besseggen turen for?

Denne turen anses for å være krevende, og anbefales for erfarne turgåere og de med god fysisk helse. Selve Besseggen er både bratt, smal og vindfull, og kan derfor være krevende. Enkelte steder på ruta må man også belage seg på lett klyving.

Det er også verdt å merke seg at ruta blir ekstremt vanskelig i regnvær. For å sikre at turen blir en god opplevelse, bør du derfor være godt forberedt, og planlegge reisen din i henhold til været. Selv når sol og godt vær er spådd, kan værforholdene endres raskt. Derfor kan det være lurt å spørre lokale fjellfolk om råd, i tillegg til å sjekke værmeldingen, før du setter på tur. De har ofte kunnskap om tegn på regn og økt vind, selv når meteorologene har spådd fint vær.

Dette bør du ha med deg til Besseggen:

 • Kart, kompass og kartmappe
 • Fulladet mobiltelefon
 • Mat og snacks
 • Drikkevann
 • Vind- og vanntett jakke og bukse
 • Lue og votter
 • Ekstra skift, f.eks. ullundertøy
 • Toalettpapir
 • Sitteunderlag
 • Solbriller og solkrem
 • Gnagsårplaster
 • Enkelt førstehjelpsutstyr
 • Penger og/eller kort

Hva er den beste tiden å reise til Besseggen på?

Om vinteren er Besseggen fylt med is og snø, noe som kan gjøre det til et farlig sted å være. Snøen ligger vanligvis til begynnelsen av juni, og sesongen for å krysse Besseggen er sommer og høst, fra midten av juni til midten av oktober, når Gjendebåtene går.

I høysesongen i juli og august, samt i helgene, går et stort antall turister turen. På dette tidspunktet kan stien være ganske folksom, og båtene fylles opp raskt.

Hvis du planlegger turen utenfor høysesongen og på hverdager, er det færre mennesker der, og du kan bedre nyte fjellets ro.

Alle våre utflukter over Besseggen

Oppdag Jotunheimen: Den Røde Ruten (8-dager)

Utvid den grønne ruten med en guidet tur over Besseggen, samt en ekstra dag med guidet tur over Uranostind.

Oppdag Jotunheimen: Den Sorte Ruten (8-dager)

Bli med på en av de mer krevende turene i Jotunheimen. Her er det 2 guidet turer, til Torfinnstind og Uranostind. Men også de to selv-guidet turene til Bukkelægret og Besseggen.

Historisk Rute Jotunheimen (7-dager)

Følg sporene til pionerene i den norske fjellhistorien på denne historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden, gjennom Jotunheimen nasjonalpark.

Historisk Rute Jotunheimen (5-dager)

Følg sporene til pionerene i den norske fjellhistorien på denne historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden, gjennom Jotunheimen nasjonalpark.

Oppdag Besseggen: Gjendesheim (2-dager)

Besseggen er en av Norges mest berømte og populære turer. Denne 2-dagers turen byr på gode opplevelser i nydelige Jotunheimen, med høydepunktet toppturen til Besseggen – tar du utfordringen?

Oppdag Jotunheimen: Svartdalen og Besseggen (4-dager)

Kombiner to av våre vandretur favoritter, Svartdalen og Besseggen. Muligens den perfekte langweekenden i fjellet?


Besseggen vintertur: Overnatting på Bessheim (3-dager)

Kom til Jotunheimen og få med deg fantastiske Besseggen, på randoneeski! Enten du er en erfaren randokjører eller nylig har blitt med på trenden, våre erfarne guider tar deg med på en uforglemmelig opplevelse over et av Norges mest kjente fj…

Besseggen vintertur: Overnatting på Bessheim (2-dager)

Kom til Jotunheimen og få med deg fantastiske Besseggen, på randoneeski! Enten du er en erfaren randokjører eller nylig har blitt med på trenden, våre erfarne guider tar deg med på en uforglemmelig opplevelse over et av Norges mest kjente fj…

Sjekk ut alle våre andre utflukter.