Foto: 

Mjølkevegen: Sør ruten (5 dager)

Hvis du ønsker en kortere sykkelrute som er familievennlig og tilbyr fantastiske naturopplevelser uten å være for krevende, kan sør-ruten av Mjølkevegen være midt i blinken for deg. Her er strekningene kortere og terrenget flatere, så dette er en sykkelrute som passer for hele familien.

Høydepunkt

 • Sykkel langs vakre fjell- og stølslandskap
 • Koselige fjellstuer med god lokalmat
 • Kombiner sykkel og fjellturer
 • Spektakulære utsikter

Inkludert

 • Busstransport fra/til Oslo
 • Bagasjetransport
 • Overnatting inkl. håndklær og sengetøy
 • Fokost, lunsjpakke og middag
 • Detaljert turbeskrivelse

Sesong

Juni – september

Populære Mjølkevegen

Sykkelruten Mjølkevegen sør er en del av den svært populære Mjølkevegen som strekker seg 250 km gjennom vakre Valdres. Mjølkevegen er en av Norges flotteste sykkelruter, og den strekker seg helt fra Vinstra i Gudbrandsdalen til Gol i Hallingdal. Sør-ruten av Mjølkevegen er ca 100 km lang, og tar deg fra Golsfjellet over Stølsvidda, til Vaset og Syndin gjennom det vakre fjell- og seterlandskapet. 

 

Fint terreng 

Sør-ruten går gjennom fint og flatt terreng med få bakker, og sykles hovedsakelig på grusveier. Mens man sykler er man omringet av fjellheimen, og man har utsikt til de snødekte fjelltoppene i Jotunheimen i horisonten, i tillegg til de nærmere fjellene Gilafjell, Grønsenknippa, Storlifjell og Golsfjellet. Sykkelruten går gjennom idylliske seter- og støllandskap der man passerer kuer og sauer som gresser ute. I tillegg finnes det flere rasteplasser langs ruten der man kan sette seg for å spise lunsj mens man nyter den vakre utsikten og den friske fjelluften. Dette er en sykkelrute som passer perfekt for barnefamilier eller de som ønsker en rolig rute som ikke er for krevende. 

 

Hvem passer Mjølkevegen Sør-ruten for?

Mjølkevegen: Sør-ruten er en familievennlig sykkeltur som passer både til aktive familier, eller godt erfarne syklister som ønsker en rolig og fin rute. Sør-ruten er også et godt alternativ for de som ønsker å oppleve alt denne vakre regionen i Norge har å tilby – dette er en fleksibel tur der du kan velge å kombinere sykling med fjellturer eller prøve andre flotte sykkelruter i området. Langs veien og ved overnattingsstedene finnes det flere flotte fjell- og vandreturer, som for eksempel Syningen ved Storefjell og Noseknippa ved Panoramaveien. Det er også mange andre naturopplevelser som bare venter på å bli oppdaget langs Mjølkevegen, som å bade og fiske i de flotte innsjøene, og kulturopplevelser som for eksempel å besøke de tradisjonelle stølene i området. 

 

 

Dag for dag

Dag 1: Kamben

Overnatting: Kamben
Her kan du oppleve en drømmenatt i himmelseng! I den en gamle stilen med lune tømmervegger, rosemaling og bonde romantisk atmosfære.

 

Dag 2: Kamben - Gomobu

Sykkeltur: Kamben → Gomobu (via Stølsvidda)

Vanskelighetsgrad: Lett
Tid: 2-3 timer
Avstand: 26 kilometer
Stigning: 364 meter

Sykle fra Golsfjellet over vakre Stølsvidda til Vaset og Gomobu. På turen kan du nyte utsikten mot Jotunheimen og Hemsedalsfjella.  Du vil passere elver, hytter og mange ulike steder du kan stoppe og ta en kort hvilepause.

Overnatting: Gomobu Fjellstue

I Vaset finner du Gomobu Fjellstue. Gomobu har både hytter, og hotellrom tilgjengelig. Fjellstuen passer perfekt til ski, truger og andre vinteraktiviteter. Eller et godt utgangspunkt for sykkelturer på sommer og høst.

 

Dag 3: Gomobu - Syndinstøga

Sykkeltur: Gomobu → Syndinstøga (Mjølkevegen)
Vanskelighetsgrad: Lett
Tid: 2-3 timer
Avstand: 23 kilometer
Stigning: 395 meter
Nedstigning: 285 meter

Sykle mellom Gomobu og Syndinstøga med rutevalg over flotte Panoramavegen med storslått utsikt.

Overnatting: Syndinstøga
Syndinstøga ligger i et idyllisk støl- og hytteområde. Her får du servert nydelige lokale retter i kulturhistoriske lune omgivelser. 

 

Dag 4: Syndinstøga - Gomobu

Sykkeltur: Syndinstøga → Gomobu (trail accross Grønnsen)

Vanskelighetsgrad: Lett
Tid: 2-4 timer
Avstand: 29 kilometer
Stigning: 423 meter
Nedstigning: 416 meter

Den alternative ruten mellom Syndinstøga og Gomobu fører deg over Grønnsen. Om du ønsker et alternativ til den vanlige ruten så er dette et litt røffere valg hvor 4-5 km går på enkel sti.

 Overnatting: Gomobu Fjellstue

På Vaset finner du Gomobu Fjellstue. Et familieeid sted med koselig atmosfære og tradisjonsrik mat.

Dag 5: Gomobu - Kamben

Sykkeltur: Gomobu → Kamben (via Panoramavegen)

Vanskelighetsgrad: Lett
Tid: 2-3 timer
Avstand: 35 kilometer
Stigning: 330 meter
Nedstigning: 377 meter

Velg en alternativ rute over Panoramavegen mellom Kamben og Gomobu. Ruten byr på vid utsikt og storslått natur.

Overnatting: Kamben
Her kan du oppleve en drømmenatt i himmelseng! I historisk stil med lune tømmervegger, rosemaling og bonderomantisk atmosfære.

Mjølkevegen ruta

Sykkelruten starter ved Kamben Høyfjellshotell på Golsfjellet, og derfra følger du de stille fjellveiene over den naturskjønne Stølsvidda til Gomobu i Vaset. Under turen vil du kunne nyte den vakre utsikten over Jotunheimen og fjellene rundt Hemsedal. Dagen etter sykler du fra Gomobu i Vaset og følger ruten mot Syndin og Syndinstøga. Det er en rolig og fin vei som kan tilby nydelig utsikt underveis. Neste dag følger du Grønnsen-stien på sørsiden av Syndin-innsjøene tilbake mot Gomobu. Dette er en svært fin sti som fungerer veldig godt for sykling, men kan være krevende hvis det har regnet mye. På den siste dagen sykler du tilbake til Kamben via Panoramavegen. Den siste etappen er også flat og enkel å sykle, og passer perfekt for hele familien.

Landskapet i denne delen av Norge er preget av flatt terreng med få bakker, og du vil ha spektakulære utsikter og naturopplevelser rundt deg under hele sykkelturen. Du vil sykle forbi de idylliske stølene som har inspirert navnet “Stølsvidda”. Stølsvidda er et av de vakreste områdene i Valdres, og tilbyr fantastisk utsikt over det nydelige norske landskapet. 

Sør-ruten er en utmerket måte å oppleve denne vakre regionen i Norge på fra sykkelsetet ditt, med mulighet for å tilpasse turen slik du ønsker. Ruten tilbyr fantastisk utsikt og vakre naturopplevelser uten å være for vanskelig å sykle, og vil være ideell for barnefamilier og for de som er interessert i en rolig, vakker sykkelrute langs Mjølkevegen.

 

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Transport

Reisen inkluderer all transport til/fra Oslo, og mellom alle overnattingssteder.

Bagasjetransport

All bagasjetransport mellom alle overnattingssteder er inkludert i prisen, og omfatter:

 

 • Fra Kamben til Gomobu Fjellstue
 • Fra Gomobu Fjellstue til Syndinstøga
 • Fra Syndinstøga til Gomobu Fjellstue
 • Fra Gomobu Fjellstue
  Måltider

  Turpensjon inkluderer frokost, matpakke og middag. Ønsker du annen drikke til middagen eller snacks/sjokolade på turen, kan dette kjøpes på hyttene. Det er mulig å fylle termos med varm drikke (mot betaling) og drikkeflasker med vann (gratis) på alle overnattingsstedene.

  Overnatting
  • Dag: 1 – Kamben
  • Dag: 2 – Gomobu Fjellstue
  • Dag: 3 – Syndinstøga
  • Dag: 4 – Gomobu Fjellstue
  Pakkeliste

  Du vil trenge en lett ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag» for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

  Ullsokker, tynne
  Ullundertøy eller sporstundertøy
  Regn, og vindtett jakke og bukse
  Skjorte, eller genser av ull eller fleece
  Regn, og vindtett jakke og bukse
  Lue
  Buff/skjerf
  Vanter/sykkelhansker 
  Sykkelshort/bukse
  Shorts
  T-skjorte
  Innendørs fottøy
  Ekstra undertøy
  Ekstra innendørs bukser

  Toalettsaker
  Toalettpapir og tette papirposer
  Poser til søppel
  Gnagsårplaster

  Termos og vannflasker
  Sitteunderlag
  Kamera
  Mobil
  Ladebank
  Solbriller
  Solkrem

  Til selvguidede sykkelturer:
  Kart og turbeskrivelse 
  Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
  Liten førstehjelpspakke

  Sykkelutleie

  Alle syklene vi leier ut er terrengsykler med frontdemper som er godt tilpasset til de grusveiene du kommer til å sykle på. Du kan velge mellom vanlig sykkel eller el-sykkel. Ønsker du å sykle Mjølkevegen Nord, er det kun mulig å leie el-sykkel. Det er inkludert hjelm og reperasjonskit i leien. Når du er kommet frem til ditt siste overnattingssted tar vi hånd om sykkelen for deg. 

  Se flere av våre sykkelturer