Historisk rute Jotunheimen (5 dager)
Selv-guidet

Følg sporene til pionerene i den norske fjellhistorien på denne historiske ruten fra Gjendesheim til Eidsbugarden, gjennom Jotunheimen nasjonalpark. Du vil bo komfortabelt i koselige fjellhytter med god lokalmat. 

Høydepunkt

 • Besseggen – Norges mest populære fjelltur
 • Storslått natur
 • Kulturhistorisk landskap
 • Overnattingsteder med lun atmosfære, og god lokalmat.

Inkludert

 • Busstransport fra/til Oslo
 • Bagasjetransport
 • Overnatting inkl. håndklær og sengetøy
 • Fokost, lunsjpakke og middag
 • Detaljert turbeskrivelse
 • Kart

Sesong

Juni – september

Daglige avganger mellom: 
26.07. 2023 – 23.08.2023
28.08.2023 – 30.08.2023
04.08.2023 – 06.09.2023

En historisk vandring

Denne sommeren kan du bli med oss på en lang vandring gjennom de beste turområdene i Jotunheimen. Her får du både historien bak ruten, samtidig som du får oppleve de beste områdene og overnattingsstedene i området.

Vi kommer til å besøke noen av de mest kjente DNT hyttene i området. Som Gjendesheim, Gjendebu, Torfinnsbu og Fondsbu. Samt det privateide hotellet Memurubu.

Det var i disse fjellene at DNT ble etablert for ca 150 år siden. Med de to sjøene Gjende og Bygdin som en viktig inngang til de fjerntliggende fjellområdene i Jotunheimen. Etter den første DNT hytten ble bygget på Tyin i 1870, tok det ikke lang tid før flere hytter ble åpnet langs de to sjøene. Siden den gang har millioner av turgåere gått de mange løypene og klatret de mange fjelltoppene. Alt fra kjente Besseggen, til vakre daler som Svartdalen. Nå som DNT fyller 150 år er det passende å blåse nytt liv i en av Norges beste tur vei. Med sitt dramatiske landskap, tusenvis av historier som selv Henrik Ibsen og Edvard Greig lot seg inspirere av, ser vi frem til å åpne en av landets beste tur-stier.

 

Dag for dag

Dag 1: Oslo - Gjendesheim

Buss: Ankomst med Valdresekspressen fra Oslo
Flere avganger tilgjengelig

Nyt turen fra storbyen mot Valdres og Jotunheimen! Ekspressbussene tar deg rett fra hovedstaden, til hjertet av Norge. På veien vil du passere fjell, daler, elver, og vakre gårder. Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB-ladere og toaletter.

Overnatting: Gjendesheim DNT

Gjendesheim Turisthytte har en historie helt tilbake til 1878. Hytten er drevet av DNT og holder til i hjertet av de norske fjell, med Besseggen som nabo. Her vil du oppleve matopplevelser basert på lokale tradisjoner, kultur og råvarer.

Dag 2: Besseggen

Vandretur: Besseggen (Gjendesheim → Memurubu)

Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Tid: 7-9 time(r)
Avstand: 13 kilometer
Stigning: 1300 meter

Besseggen er en av Norges mest populære turer. Det er fantatstisk utsikt over majestetiske Jotunheimen på tur over den smale, luftige ryggen. Med det grønne Gjende 400 meter rett ned på den ene siden, og det dypblå Bessvatnet på den andre vil du få en opplevelse du sent vil glemme.

Overnatting: Memurubu

Memurubu turisthytte ligger i Jotunheimen, langs Gjende, ved foten av Besseggen. Fra opprinnelsen av var Memurubu en støl, med aktiv stølsdrift. I dag er Memurubu en moderne turisthytte med god komfort, tradisjonsrik atmosfære, og lokal mat.

Dag 3: Bukkelægret

Vandretur: Bukkelægret: Memurubu → Gjendebu

Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 6-8 timer
Avstand: 10 kilometer
Stigning: 760 meter

Bukkelægret er en spennende, bratt tur med et lengre flatt parti i midten. Turen tar deg gjennom flere fjellvann spekket med fjellørret – et perfekt område å ta en lunsj. Den høye ruten gir et flott skue over vannet Gjende. I de bratteste partiene på denne ruten kan du holde deg fast i kjetting for ekstra trygghet.

Overnatting: Gjendebu DNT
På 990 moh i vestenden av Gjendevannet finner du Gjendebu. Hotellet byr på en tradisjonsrik og historisk atmosfære, med god lokalmat – og er den eldste hytten til DNT, bygget i 1871.

Dag 4: Gjendetunga

Vi planla denne dagen som en hviledag etter to lange turdager. Men guiden kan guide deg til et vakkert utsiktspunkt like ved overnattingsstedet.

Vandretur: Gjendetunga (From Gjendebu)

Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 3-5 time(r)
Avstand: 10 kilometer
Stigning: 520 meter
Nedstigning: 520 meter

Gjendetunga er turen hvor vi nyter en kortere distanse, men uten å gå glipp av majestetisk utsikt. Gjendetunga tårner over hytta Gjendebu og er en tur man ikke vil gå glipp av om man befinner seg i dette området. På en klar dag nyter vi lunsjen på toppen med 360 graders flott utsikt over grønne Gjende, og fjellmassivene i øst og vest.

Overnatting: Gjendebu DNT
På 990 moh i vestenden av Gjendevannet finner du Gjendebu. Hotellet byr på en tradisjonsrik og historisk atmosfære, med god lokalmat – og er den eldste hytten til DNT, bygget i 1871. 

 

Dag 5: Svartdalen

Vandretur: Svartdalen

Vanskelighetsgrad: Utfordrende
Tid: 6-8 timer
Avstand: 14 kilometer
Stigning: 610 meter

Svartdalen – omtales gjerne som Jotunheimens vakreste dal. De første kilometerne er en lett tur gjennom skogen ved Gjende, før stien plutselig klatrer opp i Svartdalen. Denne delen er veldig bratt og kan være glatt under våte forhold. Svartdalen er ingen enkel tur siden du må krysse noen bekker og stien er ganske steinete og god fotfeste er en fordel.

Båt: (M/B Bitihorn) Torfinnsbu  Bygdin

Den siste dagen avsluttes med en vakker reise over Bygdinvannet med historiske M/B Bitihorn. Ombord på Bygdinbåten ser du mange av Jotunheimens mektige topper ruve langs vannet.

Buss: Bygdin Høifjellshotel  Oslo

Nyt turen hjem fra fjelleventyret. Ekspressbussene tar deg rett fra Jotunheimen og Valdres tilbake til byen. På veien vil du passere fjell, daler, elver og vakre gårder. Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB ladere og toaletter

Praktisk informasjon

Under vil du finne praktisk informasjon som omhandler denne turen.
Finner du ikke det du leter etter? Se vår side ofte stilte spørsmål, eller send oss en mail – vi hjelper deg!

Transport

Turen er inkludert busstransport med våre ekspressbusser til og fra Oslo og Bergen, og båttransport fra hytte til hytte i Jotunheimen.

Bussene har gratis WiFi, strømuttak med USB ladere og toaletter.

Bagasjetransport

Bagasjetransport (1x kolli per) er inkludert i prisen slik at du kan nyte turen din med kun en lett sekk.

 • Fra Gjendesheim DNT til Memurubu
 • Fra Memurubu til Gjendebu DNT
 • Fra Gjendebu DNT til Bygdin
Måltider

Turpensjon inkluderer frokost, matpakke og middag. Ønsker du annen drikke til middagen eller snacks/sjokolade på turen, kan dette kjøpes på hyttene. Det er mulig å fylle termos med varm drikke (mot betaling) og drikkeflasker med vann (gratis) på alle overnattingsstedene. Alle overnattingsstedene fokuserer på lokal mat. Ved frokostbordet lager du selv matpakken. På forespørsel kan du også få varm te med deg på turen. Middagen er en to til tre retters middag.

Overnatting

Alle overnattingsstedene du skal bo på er DNT-hytter med felles bad (DNT = Norsk Turistforening) frokost, matpakke og middag. Sengetøy og håndklær er inkludert.

 • Dag: 1 – Gjendesheim DNT
 • Dag: 2 – Memurubu
 • Dag: 3 – Gjendebu DNT
 • Dag: 4 – Gjendebu DNT
Pakkeliste

Du vil trenge en ryggsekk for dagsturene, gjerne på mellom 20 og 30 liter. En vanntett «duffelbag»for resten av bagasjen er anbefalt. Bagasjen blir flyttet fra sted til sted og kan være utsatt for regn og øvrige elementer under transporten.

 

Ullsokker, tynne
Ullundertøy
Regn, og vindtett jakke og bukse
Skjorte, eller genser av ull eller fleece
Regn, og vindtett jakke og bukse
Lue
Buff/skjerf
Hansker/vanter
Shorts
T-skjorte
Innendørs fottøy
Ekstra undertøy
Ekstra innendørs bukser

Toalettsaker
Hodelykt/lommelykt
Toalettpapir og tette papirposer
Poser til søppel
Gnagsårplaster
Sitteunderlag

Termos og vannflasker
Sitteunderlag
Kamera
Mobil
Ladebank
Solbriller
Solkrem

Til selvguidede turer:
Kart, kompass og kartmappe
Kartapp på mobil – f.eks Norgeskart
Førstehjelpsutstyr 
Kniv/multitool

Orientering

Våre utvalgte dagsturer er godt merket, og du vil møte andre turgåere. Stiene er smale, ofte steinete og noen ganger må du krysse elver og bekker.

For orientering vil du motta et fysisk kart fra oss og en detaljert turbeskrivelse. På forespørsel kan vi levere gpx-filer for alle løyper.

Se flere av våre vandreturer